Επτάστικτος και Κοκκινέλα ζητούν από το υπουργείο τη λήψη προληπτικών μέτρων για την Xylella

8:45 π.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
08:03 π.μ. - Παρ, 22/45/2019
Image: Επτάστικτος και Κοκκινέλα ζητούν από το υπουργείο τη λήψη προληπτικών μέτρων για την Xylella

Να προστατευτούν τα αρχαία ελαιόδεντρα ζητούν με επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ * ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ
Επιστολή - Ανακοίνωση 
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη
 
κ. Υπουργέ,
Είναι πλέον καθημερινές οι συζητήσεις σε όλο το νησί σχετικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει από μια πιθανή είσοδο του βακτηρίου ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidiosa) στο νησί μας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στους ελαιώνες, αμπελώνες και γενικά σε μια πολύ μεγάλη γκάμα της ντόπιας χλωρίδας.
 
Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», και η ΑΜΚΕ «ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ», υλοποιούν πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιώνων της Κρήτης. Ήδη έχουν καταγράψει πάνω από 250 ελαιόδεντρα μέσης ηλικίας 1800 ετών. Αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενός τεράστιου κεφαλαίου της γεωργικής οικονομίας. Η Κρήτη έχει τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα απ’ όλη της Ευρώπη και πολλοί φορείς εκτός από εμάς, όπως ο ΣΕΔΗΚ, η περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι του νησιού, έχουν συμβάλλει στην προστασία αυτών των ελαιοδέντρων, για τα οποία η οικονομική κρίση τους επιφύλαξε ένα σκοτεινό μέλλον αφού πολλά από αυτά κόπηκαν για να γίνουν καυσόξυλα. 
Με το πρόγραμμά μας, ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες – καλλιεργητές ότι στην ιδιοκτησία τους έχουν ένα πολιτιστικό θησαυρό που πρέπει να προστατευτεί. Έχουμε καταφέρει αυτό πλέον να γίνεται αντιληπτό από όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Με σεμινάρια, επιμορφωτικές δράσεις, με παραγωγή ελαιολάδου και τυποποίησή του σε συλλεκτική συσκευασία δώρου, πείθουμε τους ιδιοκτήτες αυτών, των ανεκτίμητης αξίας δέντρων, να τα συντηρούν και να τα διαχειρίζονται βιώσιμα.
 
Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας ανησυχία , για το ότι η πολιτεία δεν προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μιας πιθανής εισόδου του συγκεκριμένου βακτηρίου.
 
Ζητάμε και δείτε κατά πόσο αυτά μας τα αιτήματα είναι εφικτά : 
1. Την ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ 
2. Την ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
 
Ας πράξουμε σήμερα για να μην μετανιώσουμε αύριο! Το οφείλουμε στον τόπο μας, με τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του πλανήτη!
 
Για τις ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ κα ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ
Τα Διοικητικά Συμβούλια