Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας: Οι απαντήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή
Κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Πολιτών η απάντηση της Μενδώνη
Κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας από τους αποδέκτες βουλευτές, την κ Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜΕΡΑ 25) και τον κ. Μανώλη Θραψανιώτη (του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπέγραφαν επιπλέον 24 βουλευτές), οι απαντήσεις της υπουργού ΥΠΠΟΑ κ. Λίνας Μενδώνη σε αντίστοιχες επερωτήσεις για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον ΕΝΙΑΙΟ αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας. Αυτός ο μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε με το ΦΕΚ 517/2000 όταν γενική γραμματέας ΥΠΠΟΑ ήτο η σημερινή υπουργός!
Υπενθυμίζουμε ότι έχουν κατατεθεί μέσα στο 2020 άλλες 2 επερωτήσεις, μία από 5 βουλευτές του ΚΚΕ και μία από τον κ. Λογιάδη του ΜΕΡΑ 25. Έχει κατατεθεί επιπλέον επίσης και μια αναφορά από τον κ. Μ. Θραψανιώτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ νομού Λασιθίου. Οι μέχρι σήμερα απαντήσεις της υπουργού εκπλήσσουν με τις ανακρίβειες που περιέχουν και τα έωλα επιχειρήματα που προβάλλουν.
Απαντώντας και στις δύο επερωτήσεις η υπουργός μεταφέρει και υπερασπίζεται το περιεχόμενο της από 18-6-2020 απόφασης του ΥΠΠΟΑ, που είναι μια από τις αποφάσεις της Διοίκησης για τις οποίες έχει ασκηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες και φορείς. Επρόκειτο για την παράνομη, χωρίς επίβλεψη και έγκριση, διαπλάτυνση της οδού πρόσβασης στον αιολικό σταθμό σε μήκος 1,5 χλμ. εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το τέχνασμα που μεταχειρίσθηκε το ΥΠΠΟΑ ήταν από τη μια να απορρίψει την προσφυγή της εταιρίας για την επέμβαση στο δρόμο και από την άλλη (αντί να ανακαλέσει την άδεια όπως θα συνέβαινε με έναν απλό πολίτη), να επιτρέψει τη συνέχιση συναρμολόγησης των ανεμογεννητριών, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα. Αυτό όμως φυσικά δεν ισχύει αφού ο δρόμος που οδηγεί στον αιολικό σταθμό δεν τελειώνει στο γήπεδο του αιολικού σταθμού, αλλά το διασχίζει και συνεχίζει βορειοανατολικά και όλη αυτή η έκταση είναι μέρος του αρχαιολογικού χώρου! Εκτός αυτού διαπλατύνθηκε και το τμήμα του δρόμου που ανήκει στο αιολικό.
Παράλληλα η απόφαση του ΥΠΠΟΑ τοποθετείται θετικά στη διατήρηση(!?) αυτού του δρόμου, ενός δρόμου που προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες εξυπηρετώντας ανάγκες πολιτών αλλά και του ίδιου του Δήμου. Η στάση αυτή του ΥΠΠΟΑ θέτει αντιμέτωπη την τοπική κοινωνία με ένα διχαστικό δίλημμα που δημιουργήθηκε ενώ κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την σκοπιμότητα ύπαρξης του δρόμου, αλλά μόνο την παράνομη διαπλάτυνσή του για να περάσουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών. Έτσι, παράνομη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο, αντίθετη με τον νόμο και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, νομιμοποιείται εκ των υστέρων!
1. Στην πρόσφατη επερώτηση από τους 25 βουλευτές του Σύριζα, κατά τα λοιπά, η υπουργός για να μην εκτεθεί εκ νέου, επιλέγει να μην απαντήσει επί της ουσίας. Απαριθμεί απλώς τις εγκριτικές πράξεις αναφέροντας ένα σύντομο ιστορικό τους. Αποσιωπώντας ότι αυτών ακριβώς των πράξεων οι πολίτες αμφισβητούν την νομιμότητα και σε αυτό την καλούν να απαντήσει οι βουλευτές.
2. Στην περίπτωση όμως της απάντησης στην βουλευτή κ. Αδαμοπούλου η υπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Στην προσπάθειά της να αποκρύψει το ενιαίο του κηρυγμένου αυτού αρχαιολογικού χώρου και να εκτρέψει την συζήτηση σε συγκεκριμένες αρχαιολογικές θέσεις προβαίνει σε ασυγχώρητα λάθη και ανακρίβειες που δεν την τιμούν ούτε ως πολιτικό ούτε ως επιστήμονα:
· Προσπαθεί να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα σημαντικού αριθμού (είκοσι) αρχαιολογικών θέσεων, περιγράφοντάς τες ως «ήσσονος σημασίας και κακής διατήρησης ή ούτε καν αρχαιολογικές θέσεις που ουδέποτε δημοσιεύτηκαν». Ξεχνώντας ότι αρκετές από αυτές περιλαμβάνονται ονομαστικά σε αυτές που αναφέρει το ΦΕΚ κήρυξης του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου του 2000 όταν Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ ήταν η ίδια! Και μάλιστα η πιο κοντινή από αυτές (Κουδουμάς) βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων από τις ανεμογεννήτριες.
· Για κάποιες, επίσης πολύ γνωστές διεθνώς, αρχαιολογικές θέσεις (Χαλασμένος, Καταλύματα, χώροι Βασιλικής, Καμαράκι Βασιλικής), τις οποίες δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι αγνοεί, ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν προκαλείται οπτική όχληση καθώς, όπως είχε απαντήσει παλαιότερα, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ορατές από εκεί. Υπάρχουν, και κατατέθηκαν, αδιάσειστα τεκμήρια και επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.
· Όσον αφορά άλλες, επίσης διεθνώς γνωστές, αρχαιολογικές θέσεις του χώρου αρκείται στην απάντησή της απλώς να τις κατονομάσει και να περιγράψει επιλέγοντας (πάλι) να μην απαντήσει επί της ουσίας της οπτικής όχλησης. Πράγμα φυσικό διότι η πιο κοντινή από αυτές (Αφροδίτης Κεφάλι με διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις) βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το αιολικό!
· Από διακεκριμένο αρχαιολόγο τον κ. Παναγιωτάκη Ν. που έκανε την προ ανασκαφική έρευνα στην κοντινή στις Α/Γ περιοχή και ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένα τις μινωικές φρυκτωρίες επισημάνθηκε στην σχετική με το θέμα μας, συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 2/620 (τα πρακτικά είναι στην διάθεσή μας) ότι μέσα στον χώρο του αιολικού σταθμού, και βεβαίως εντός του αρχαιολογικού χώρου, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τις ανεμογεννήτριες, υπάρχει μινωική φρυκτωρία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν διενεργήθηκε αυτοψία ή αν η κ. Μενδώνη, με την εξουσία του αξιώματος της, αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει μινωική φρυκτωρία!
· Όμως το αποκορύφωμα είναι ότι η υπουργός συγχέει κηρυγμένη αρχαιολογική θέση που εντοπίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανασκάφηκε το 1970 (Βασιλικής Κεφάλι) με θέση που εντοπίσθηκε πολύ αργότερα (Κεφάλα Βασιλικής), την δεκαετία του 1990 και κηρύχθηκε το 2000 με την υπογραφή της ιδίας! Ίσως διότι η συγκεκριμένη αρχαιολογική θέση είναι και η μόνη από όπου δεν είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες. Εν πάση περιπτώσει το γεγονός αυτό την εκθέτει και ως επιστήμονα.
Να σημειώσουμε ότι, επανειλημμένα, διακεκριμένοι αρχαιολόγοι έχουν εκφρασθεί για την σπουδαιότητα του ΕΝΙΑΙΟΥ αυτού αρχαιολογικού χώρου που προστατεύεται από την κήρυξη του το 2000 με υπογραφή της ιδίας. Εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των πολιτών για την υπεράσπιση του ενιαίου του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και την διάσωση του πολιτιστικού τοπίου.
Είναι απορίας άξιο, πώς μία υπουργός, προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, όχι μόνο δίνει δείγματα ασυγχώρητης άγνοιας αλλά ούτε καν τιμά την υπογραφή της. Στην περίπτωση του αιολικού σταθμού στον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν περιπέσει σε βαρύτατα παραπτώματα. Σήμερα η όλη αρχαιοεγκληματική και αντικειμενική από τον ίδιο τον χαρακτήρα, στοιχειοθέτηση της πρόσκλησης βίας όπως και του χαρακτήρα της βίας έχει δημοσιευθεί και είναι γνωστή. Το πλήρες ιστορικό είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία και στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ανομίας που επικρατεί, είναι ότι τον Νοέμβριο του 2020 έγινε ισοπέδωση λόφου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με εκτεταμένους εκβραχισμούς, χρήση δυναμιτών και εκσκαφικών μηχανημάτων άνευ αδείας των υπηρεσιών. Για το θέμα αυτό, μετά από καταγγελίες πολιτών, διεξάγεται προανακριτική εισαγγελική έρευνα.
Ελληνικές και ξένες προσωπικότητες και φορείς εκπλήσσονται από την εγκληματική πολιτική εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ενέργειας κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα και ζητούν την άμεση αναθεώρηση της. Η περίπτωση του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας είναι εμβληματική περίπτωση άσκησης αυτής της πολιτικής και των αντιδράσεων που προκαλεί στην κοινωνία και την επιστήμη. Η επίσημη πολιτεία πλέον δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν ακούει και δεν βλέπει διότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ