Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας: Η βράβευση από ευρωπαίους αρχαιολόγους μας δείχνει τον δρόμο για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης

11:34 π.μ. - Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Παρ, 10/34/2021
Image: Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας: Η βράβευση από ευρωπαίους αρχαιολόγους μας δείχνει τον δρόμο για ένα   άλλο μοντέλο ανάπτυξης

Η Μιράντα Βάρδα μέλος της Επιτροπής Πολιτών στον Ηχώ 99,8

Το Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Archaeological heritage) για το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων απέσπασε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας. Όπως ενημερώνει η Επιτροπή «Το φθινόπωρο του 2018 με την αναγγελία αδειοδότησης εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με στόχο να προστατέψουμε την κληρονομιά του τόπου μας. Την κληρονομιά μας την βιώνουμε ως αδιάσπαστη ενότητα που περιλαμβάνει μνημεία, υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, το φυσικό περιβάλλον με την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα δημιουργήματα της αλληλεπίδρασης των προγόνων μας με το τοπίο.

Πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στα χωριά, κινητοποιήσεις, προκαλέσαμε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προσφύγαμε στην δικαστική εξουσία, μπήκαμε μπροστά για να αποτρέψουμε την παράνομη εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτές οι προσπάθειες τριών χρόνων δικαιώθηκαν απρόσμενα με την αναγγελία απονομής στην συλλογικότητα μας του Βραβείου Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Archaeological heritage) για το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων (ΕΑΑ). Μια σημαντική, και με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση που δεν μπορεί παρά να δώσει δύναμη σε μάς αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες της χώρας που στέκονται απέναντι σε άνομα οικονομικά συμφέροντα και που, στο όνομα του κέρδους, περνούν σαν οδοστρωτήρες και αλλοιώνουν δια παντός το περιβάλλον και την κληρονομιά του τόπου μας. Την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία στέλνει τα ΜΑΤ, οι Αρχαιολόγοι της Ευρώπης μας βραβεύουν»

Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κα Μιράντα Βάρδα λέγοντας ότι, είναι ένα βραβείο που δόθηκε στην Επιτροπή από επιστήμονες και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όλες οι τοποθετήσεις που είχαν γίνει από την Επιτροπή εκφράζοντας την αντίθεσή της για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών κοντά σε αρχαιολογικό χώρο έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένες θέσεις ειδικών. Πλέον μετά και από αυτή τη βράβευση θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά. Καταρχάς πρέπει όλοι να κατανοήσουμε για την αξία της κληρονομιάς μας και την ανάγκη σεβασμού των χώρων αυτών κάτι που πρέπει να διδάσκεται ήδη από την παιδική ηλικία. Θα πρέπει επίσης να δούμε τι είναι κάλλος και γιατί οι ξένοι έρχονται στον τόπο μας να θαυμάσουν τις ομορφιές του και ποιες οι συνέπειες εάν γεμίσουμε ανεμογεννήτριες. Ως Επιτροπή θα συνεχίσουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε πολλά επίπεδα να αναδείξουμε το μεγαλείο αυτού του χώρου και τη ζημιά που προκαλείται από ενέργειες όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Όραμά μας είναι να καταφέρουμε μαζί με τους Βουλευτές να δημιουργήσουμε μια “ετικέτα” ώστε να χαρακτηριστεί ως μια περιοχή χωρίς ΒΑΠΕ, είπε μεταξύ άλλων.

φωτογραφία αρχείου