Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων: Επιστολή για τη νέα ΚΑΠ στον Λιβανό
Ποια θέματα προτάσσει η Ιεράπετρα για τον πρωτογενή τομέα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας, κος Νεκτάριος Παπαδάκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8:
-
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Κατόπιν της συνεδρίασης Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 1 1 Οκτωβρίου 2021 σας διαβιβάζουμε τις προτάσεις μας:
1) Την με αριθμ.712021 πρόταση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας για «Προτάσεις της Νέας ΚΑΠ» » που είναι οι εξής ;
• Να δικαιούνται επιδοτήσεις μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
• Το κατώτατο όριο έκτασης που Θα λαμβάνει μη συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις να ειναι ενα στρέμμα
• Να ενταχθούν οι αγρότες μερικής απασχόλησης στους ενεργούς αγρότες.
• Να να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης.
• Ο ρυθμός που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για εσωτερική σύγκλιση της βασικής ενίσχυσης(85°/ο) να είναι η πενταετία (5 έτη)
• `Οσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προτείνούμε να αλλάξουμε στόχευση προσθέτοντας και άλλα προϊόντα πού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας όπως:
1) Δρεπτά Άνθη
2)Μέλι
3)Ντομάτες (όλες οι ποικιλίες)
4)Πιπεριές(όλες οι ποικιλίες)
5)Αγγούρι(όλες οι ποικιλίες)
6)Μελιτζάνες (όλες οι ποικιλίες)
7)Φασόλια((όλες οι ποικιλίες)
8)Κολοκύθια
• Σχετικά με τον Πυλώνα ΙΙ που αφορά την αγροτική ανάπτυξη, οι προτεραιότητες που θα θέσουμε είναι:
1) η μέθοδος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων
2) Ενίσχυση προσέγγισης Εταιρειών για αποκομιδή -επεξεργασία αποβλήτων
3) Η επιδότηση για ιδία χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών .
• Την μορφή που θα έχει το σύστημα παροχής συμβούλων στους αγρότες θα είναι η δημιουργία Επιμορφωτικων Σεμιναρίων από εξειδικευμένα στελέχη όλων των Ειδικοτήτων της Πρωτογενούς Παραγωγής
• Κίνητρα ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών π.χ. ομάδες παραγωγών (ενημέρωση, φορολογικές ελαφρύνσεις)
2) Την με αριθμ.4/202 l πρόταση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας για τις «Υπερβολικές Αυξήσεις»
Υπουργέ μου είμαστε σίγουροι ότι είστε ανήμερος για ταν βομβαρδισμό αυξήσεων σε υλικά αγαθά που δέχεται ο Πρωτογενής Τομέας ταυ τελευταίους μήνες.
Αυξήσεις οι οποίες σίγουρα θα προκαλέσουν μείωση και αστάθεια στο εισόδημα ταυ Ιεραπετρίτη αγρότη . Δυστυχώς ως παραγωγοί της Ιεράπετρας δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο και να αποφύγουμε όλα αυτά ούτε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοια τεράστια κόστη.
▪ Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας
▪ Κόστος κατασκευής θερμοκηπίων. πλαστικά κάλυψης. αρδευτικά συστήματα ,λιπάσματα,
▪ Φυτά, υλικά συσκευασίας, μεταφορές
Αιτούμαστε να μην ισχύσει η ρήτρα αναπροσαρμογής ή να επιδοτηθεί από το Κράτος σε αγροτικές επιχειρήσεις και στους ΤΟΕΒ.
Προτείνουμε στις κατασκευές θερμοκηπίων αύξηση του ποσοστού επιδότησης στα σχέδια βελτίωσης . Όσο για τις αυξήσεις στα εφόδια καλλιέργειας αιτούμαστε επιδότηση στα τιμολόγια των εξόδων άνευ ΦΊ 1Α (παράδειγμα μεταφορικό ισοδύναμα).
3)Τη με αριθμ. 6/2821 πρόταση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας για τα αιτήματα των Παράκτιων Αλιέων
Την στήριξη μας προς τους Παράκτιους Αλιείς και σας αποστέλλουμε τα αιτήματά τους,
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην νότια Κρήτη και όχι μόνο με τα λαγόψαρα και άλλα είδη που καταστρέφουν καθημερινά τα δίχτυα μας είναι πλέον γνωστό.
Οι περιπτώσεις ζημιών στα εργαλεία μας από κητώδη (φώκιες, δελφίνια) και λεσσιψιανούς μετανάστες όπως λαγόψαρα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν στα αλιευτικά μας εργαλεία και η απώλεια εισοδήματος που έχουμε από την αρπαγή των αλιευμάτων από αυτά τα είδη είναι πραγματικά εξοντωτικά και οι επιπτώσεις γίνονται όλα και δυσμενέστερες.
Τα είδη αυτά δεν έχουν φυσικούς εχθρούς; αναπαράγονται πλέον ανενόχλητα και βρίσκουν την εύκολη λύση για την εύρεση τροφής τους στην αρπαγή αλιευμάτων από τα εργαλεία μας καταστρέφοντας τα. Ολοένα αυξάνεται ο πληθυσμός τον λαγοκέφαλου στην θάλασσα μας νότια της Κρήτης. Τα μπαρμπούνια έχουν εξαφανιστεί λόγω εμφάνισης λεσσεψιανών μπαρμπουνιών που τρώνε τον γόνο των ψαριών και δεν γίνεται αναπαραγωγή.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με άλλα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την παράκτια αλιεία ( ερασιτεχνική αλιεία, υψηλό κόστος παραγωγής, μείωση αλιευμάτων, ανυπαρξία χρηματοδότησης, παράνομη αλιεία) κάνουν το επάγγελμά μας μη βιώσιμο. Δεν υπάρχουν νέοι ψαράδες.
Σε λίγα χρόνια θα τρώμε Ψάρια μόνο από ιχθυοτροφεία. Εύλογα γεννιέται η υποψία ότι η αδιαφορία της πολιτείας να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα μας είναι σκόπιμη.
Α. Κάνουμε αίτηση για αποζημίωση της καταστραμμένης περιουσίας μας όπως αποζημιώνονται και οι αγρότες στις περιπτώσεις ζημιών.
Είμαστε ο μόνος κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μέχρι τώρα δεν έχει αποζημιωθεί ποτέ και για τίποτα αν εξαιρέσουμε την πρόσκληση μέτρο για την παύση 3.1.9. Cονίd-19.
Β.Λόγω έλλειψης τελωνείου στην Ιεράπετρα αναγκαζόμαστε κάθε φορά για τον ανεφοδιασμό καυσίμων στα καίκια μας να ειδοποιήσουμε το τελωνείο στον Άγιο Νικόλαο για να έρθει υπάλληλος για την επίβλεψη.
Πληρώνουμε κάθε φορά ΔΕΤΕ και ταξί για την μεταφορά του υπαλλήλου 30 – 40 Ευρώ. Εδώ προτείνουμε να γίνει έλεγχος από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας σε συνεννόηση με το τελωνείο την ώρα που γίνεται ανεφοδιασμός πετρελαίου σε κάθε καΐκι.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε το τελωνείο του Αγίού Νικολάου να έρθει μετά από μέρες, διότι χάνουμε την δουλειά μας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας
Νεκτάριος Παπαδάκης