Επίθεση στη Νίκαια : Σοκαρισμένη η Γαλλία από την τρομοκρατική επίθεση του 21χρονου

8:34 π.μ. - Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020
08:10 π.μ. - Παρ, 30/34/2020
Image: Επίθεση στη Νίκαια : Σοκαρισμένη η Γαλλία από την τρομοκρατική επίθεση του 21χρονου

Ο δράστης έπεσε στα χέρια της αστυνομίας τραυματισμένος ενώ έγιναν και άλλες απόπειρες επιθέσεων σε πόλεις της Γαλλίας

Σοκαρισμένη παραμένει η Γαλλία από την τρομοκρατική επίθεση του 21χρονου Τυνήσιου Μπραχίμ Αουσαουί ο οποίος σκότωσε τρία άτομα μέσα και έξω από εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο 21χρονος μπήκε στην εκκλησία και έσπειρε τον θάνατο. Αποκεφάλισε μια 60χρονη γυναίκα, έκοψε τον λαιμό ενός 55χρονου και μαχαίρωσε πολλές φορές μια 44χρονη, η οποία κατάφερε να βγει από τον ναό αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο Αουσάουι έκοψε το λαιμό του 55χρονου ενώ βοηθούσε στις προετοιμασίες για την καθημερινή Θεία Λειτουργία στην εκκλησία ενώ την Σίλβα την μαχαίρωσε αρκετές φορές ενώ προσπαθούσα να βρει καταφύγιο από την επίθεση του 21χρονου.

Η Σίλβα, η οποία ζούσε 30 χρόνια στη Γαλλία και ήταν μητέρα τριών παιδιών, το τελευταίο που πρόλαβε να πει στους διασώστες που προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να τη σώσουν ήταν «πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ».

Η Γαλλία σε ύψιστο συναγερμό

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση από την ισλαμική τρομοκρατία και ενίσχυσε με χιλιάδες στρατιώτες τη φύλαξη χώρων λατρείας και σχολείων.

Οι αστυνομικοί εξουδετερώνουν τον τζιχαντιστή που χτύπησε μέσα στον καθεδρικό της Παναγίας της Νίκαιας, την ώρα της λειτουργίας.

«Ακούσαμε ανθρώπους να φωνάζουν στο δρόμο. Πήγαμε στο παράθυρο και είδαμε να φτάνουν πολλοί αστυνομικοί και ύστερα έπεσαν πυροβολισμοί.»

-Θέλουμε να μάθουμε τι έγινε ο ιερέας μας.

-Είναι ζωντανός ή του έκοψε και εκείνου το λαιμό;

Ο δράστης τραυμάτισε και άλλους πιστούς πριν τραυματιστεί και ο ίδιος από την αστυνομία που τον έπιασε ζωντανό.

«Η πόλη μας έπεσε πάλι θύμα του ισλαμοφασισμού. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος φώναζε « Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» μπροστά μας καθώς τον μετέφεραν στον ασθενοφόρο.»

Σχεδόν ταυτόχρονα έγιναν απόπειρες επιθέσεων σε άλλες δυο πόλεις. Στην Αβινιόν η αστυνομία σκότωσε ένα άτομο που επιχείρησε να χτυπήσει περαστικούς. Στη Λυών συνελήφθη ένας άνδρας που ετοίμαζε παρόμοιο χτύπημα. Επίθεση έγινε στο γαλλικό προξενείο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πάλι από άνδρα με μαχαίρι που τραυμάτισε έναν φρουρό και συνελήφθη.

Για μισή ώρα έσπειρε τον τρόμο

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εισαγγελέα τρομοκρατίας της Γαλλίας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρντ, ο Μπραχίμ Α. έφτασε με το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας στις 6:47 το πρωί.

Εκεί έκανε κάποιες αλλαγές στα ρούχα του και έφυγε στις 8.13. Περπάτησε μόλις 400 μέτρα και έφτασε στον καθεδρικό ναό της πόλης. 

hxonews

Εισήλθε στις 8.29 και εκεί ξεκινά το αιματηρό χρονικό. Μέσα σε μισή ώρα, αποκεφάλισε μια 60χρονη γυναίκα και έκοψε τον λαιμό ενός 55χρονου, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή εντός της εκκλησίας.

Επίσης, μαχαίρωσε πολλές φορές μια 44χρονη, η οποία κατάφερε και βγήκε από τον ναό και πήγε να ζητήσει βοήθεια σε ένα γειτονικό εστιατόριο. Ωστόσο, τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και άφησε την τελευταία της πνοή.

Όσο έσπερνε τον θάνατο, ο νεαρός φώναζε επανειλημμένα «Αλλάχου ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).

Στις 8:57 επενέβησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, πυροβολώντας πολλές φορές τον δράστη και τελικά ακινητοποιώντας τον. Μια σφαίρα τον πέτυχε στον ώμο.

Τα τελευταία νέα για την ταυτότητα και την υγεία του δράστη

Όπως ενημέρωσε ο εισαγγελέας τρομοκρατίας, ο 21χρονος φέρει βαριά τραύματα και έχει υποβληθεί ήδη σε ένα χειρουργείο. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Ο δράστης της Νίκαιας πριν από περίπου έναν μήνα είχε φτάσει στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι, συνολικά πλοιάρια, που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία.

Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια πέρασε από την πόλη του Μπάρι.

Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουσαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης. 

hxonews

Κατά τ’ άλλα, ο νεαρός είναι άγνωστος στις αρχές, χωρίς προηγούμενη ανησυχητική δράση.

Στον σάκο που κουβαλούσε, οι γαλλικές αρχές βρήκαν τα χαρτιά που του είχαν δοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ένα Κοράνι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο μαχαίρια.

in.gr