Επιστροφή στην κανονικότητα με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς

11:42 π.μ. - Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
11:11 π.μ. - Τετ, 27/42/2019
Image: Επιστροφή στην κανονικότητα με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Σητείας «ο Μύσων»

Η Υπουργός και Υφυπουργός Παιδείας, μπορεί να κομπάζει ότι επανέφερε την κανονικότητα αν κανονικότητα νοείται  να υπάρχουν τεράστια κενά σε σχολικές μονάδες όλης της χώρας και ιδιαίτερα της  Κρήτης  δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Τα  κενά στις σχολικές μονάδες του Λασιθίου είναι 46. 
 
Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το σύνολο προσλήψεων για το 2018-19 σε αναπληρωτές Πρωτοβάθμιας ανήλθε σε 21.718. Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας στην Α και Β Φάση  οι  προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται σε 18.563.  Στη Γ΄ φάση προσλήφθηκαν 2.573 αναπληρωτές. Συνολικά μέχρι σήμερα προσλήφθηκαν 21.136 αναπληρωτές δηλαδή 582 λιγότεροι εκπαιδευτικοί από πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι με τη Β  φάση 5 Νοεμβρίου ο Νομός Λασιθίου  είχε Ο (μηδέν)  κενά σε Ειδική και Γενική Αγωγή ενώ φέτος τα κενά  σήμερα είναι  46. 
 
Πρώτη φορά στα τελευταία 10 χρόνια που αντιμετωπίζουμε αυτό το φιάσκο.
 
 Μόνο 6 σχολεία στο Νομό Λασιθίου έχουν κλείσει το πρόγραμμά τους σε όλη του την έκταση.  Το υπουργείο παιδείας θέλησε αντί να προσλάβει προσωπικό να προχωρήσει στο κλείσιμο τάξεων προκειμένου να συρρικνώσει τα κενά και να μην κάνει προσλήψεις. Δεν γνωρίζουμε πόσο παιδαγωγική μπορεί να θεωρείται η απόφαση αυτή από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας. Η αδιαφορία του πάντως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλές σχολικές μονάδες της περιοχής μας .
 
Το Λασίθι αποτελεί ένα απομακρυσμένο Νομό με 5 δυσπρόσιτα σχολεία πράγμα που η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη, μιας και τα σχολεία της παραμεθορίου αντιμετωπίζουν διαρκώς θέματα στελέχωσης. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς με 290 λειτουργικά κενά αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό ζήτημα κάθε χρόνο και απαιτείται η κάλυψη με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
 
 
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
 
ΔΑΣΚΑΛΩΝ 2
 
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ 0
 
ΖΕΠ 6
 
ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΣΜΕΑΕ) 1
 
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 1
 
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 1
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 7
 
ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2
 
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ 3
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 14
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ 7
 
ΣΥΝΟΛΟ 46
 
Καλούμε το Υπουργείο να προβεί σε Δ φάση προσλήψεων ώστε να καλύψει το σύνολο των κενών.
Καλούμε τους τοπικούς πολιτικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους (σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο) να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα.
Καλούμε τους βουλευτές του Νομού Λασιθίου να θέσουν το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο.
 
Για το Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος                                                                          
Αλεξάκης Αλέξανδρος
 
Η Γεν. Γραμματέας
Σαντιμπαντάκη Ελένη