Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 - Έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα Μάιο με Σεπτέμβριο

12:45 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Παρ, 02/45/2024
Image: Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 - Έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα Μάιο με Σεπτέμβριο

Τα έξι μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των αγροτών - Ανάμεσά τους και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος

5+1 νέα μέτρα για τους αγρότες που περιλαμβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.

Το ύψος του κόστους των νέων μέτρων είναι της τάξης των 232 εκατυ ευρώ.

Δειτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Τα 6 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης του ενεργειακού κόστους

- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

- Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

- Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

· Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης σας για τα καταστροφικά αποτελέσματα Ντανιελ. Είναι η 3η φορά που βρίσκομαι στη Βουλή γι αυτό το θέμα και είναι σωστό αυτό. Είναι ευκαιρία να δούμε συνολικά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Είναι εθνικής σημασίας θέματα που δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαξιφισμών αλλά συναινέσεων. Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα».

Όπως είπε «στατιστικά η πλημμύρα της Θεσσαλίας ως προς απόλυτο όγκο νερού κατατάσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες της Ευρώπης. Μπορεί στις έκτακτες συνθήκες η πολιτεία να ήταν παρούσα σώζοντας ζωές όχι χωρίς λάθη αλλά με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση. Καμία πρόβλεψη του παρελθόντος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παρόν και το μέλλον».

«Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς για να ξαναστήσουν την ζωή τους στον τόπο τους και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο τις υποδομές που διαλύθηκαν από τον όγκο του νερού. Αυτή είναι άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρο. Σε βάθος 3ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν εκταμιευτεί πάροι άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών. Για παράδειγμα να αποκατασταθούν οι οδοί πρόσβασης στο Πήλιο. Η μόνιμη αποκατάσταση είτε δρομολογηθεί από κεντρικό κράτος ή αυτοδιοίκηση απαιτεί σχέδιο και πολύ δουλειά. Είναι άθροισμα κατασκευαστικών δράσεων. Σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με ευρύτερες δράσεις όπως η διαχείριση των υδάτων και απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα μετεγκαταστάσεις χωριών. Αναμένουμε την απόφαση των κατοίκων για τον Βλοχο. Δεν είναι εύκολη. Θα γίνει σε περιοχή κοντά στον Παλαμά» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δυσκολίες και ήδη έχουν φτάσει 1 δισ. ευρώ. Στον τομέα αποζημιώσεων κάναμε πολλά και σίγουρα γρηγορότερα από ποτέ. Η πρώτη αρωγή 148 εκατ ευρώ άλλα 20 εκατ ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουμε μέχρι στιγμής 2999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα δεν υπάρχει όμως μεγάλη ανταπόκριση από τους Δήμους. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν ξανά σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τον Ντάνιελ. Δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ο μηχανισμός αρωγής κινείται γρήγορα και μπορεί να διασταυρώνει γρήγορα. Γνωρίζουμε ποια αίτηση έχει εγκριθεί. Από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη απλοϊκά επιχειρήματα. Δεν φαντάζομαι ότι εισηγείστε να μοιράσουμε χρήμα χωρίς κανένα έλεγχο. Εμείς διαφωνούμε με την διαδικασία αυτή. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να συνομιλήσουμε με τους πληγέντες να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τα κατανοητά παράπονα τους. Τα έργα που φτιάχτηκαν μετά τον πανό άντεξαν στην πίεση του Ντάνιελ και αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο προχωράμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού υπενθύμισε ότι η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «δεν ήταν αυτονόητη η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης. Λίγες ημέρες μετά τον Ντάνιελ βρέθηκα στο Στρασβούργο για να το εξασφαλίσω και να διαπραγματευτώ μεγαλύτερη ευελιξία για να στηρίξουμε τις υποδομές τις Θεσσαλίας. Έχουμε ακόμα να πάρουμε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης Υδάτων θα έρθει στο κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας και θα ήθελα να ζητήσω την στήριξη σας γιατί κάποιοι θα ξεβολευτούν από αυτή την σημαντική μεταρρύθμιση. Έως το τέλος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών».

Όπως τονίσε προκύπτουν τρια βασικά συμπεράσματα: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή θεομηνία και ήταν απαίτηση να κινηθεί πολιτεία πιο γρήγορα. Προφανώς το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Όμως δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου. Παράλληλα κινήθηκαν διαδικασίες για να γίνουν μονιμότερες λύσεις. Τρίτον η επιμονή συστηματικότητα και διαρκής παρακολούθηση. Μόνο αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»

Οι αριθμοί της στήριξης

«Η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Εμείς έχουμε διαθέσει 70 εκατ. ευρώ και προσθέτουμε αύξηση του ποσού από 2 - 4 χιλ ευρώ να δώσουμε 5 - 10 χιλ ευρώ. Πείτε μου έναν Θεσσαλό που έχει τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει τα χρήματα αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε ότι πάνε τα χρήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικά, δε, για τον ΕΛΓΑ διευκρίνισε ότι «αποζημιώνει καταστροφή σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο και η κρατική αρωγή τα υπόλοιπα.

«Εκταμιεύτηκαν 150 εκατ ευρώ από τον ΕΛΓΑ με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα. Έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν με νέες προδιαγραφές. Αυτοί οι στάβλοι που καταστράφηκαν να φιταχτούν σύγχρονοι και φιλικοί προς περιβάλλον».

Υπενθύμισε, επίσης, την τροπολογία που ψηφίστηκε και με την οποία, όπως είπε, προβλέπεται 7ετής ρύθμιση οφειλών πληγέντων σε λογαριασμούς ρεύματος. Αργήσαμε ένα μήνα να το ψηφίσουμε αλλά κάναμε πράξη την δέσμευση μας. Στην συνέχεια οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας.

«Τα fake newταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο και πόλη σε πόλη από κάθε εργατοπατέρα σε κάθε πρόθυμο πολιτικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι αποτελεσματική πολιτική. Αντίθετά είναι μπλόκα στην συνεννόηση και στο διάλογο. Είπαμε ότι αποζημιώνουμε το 70% με την κρατική αρωγή. Πείτε μας εσείς τι προτείνετε. 80% 120% και πείτε μας που θα βρείτε τα χρήματα;»

«Για να θυμηθούμε τι έχουμε κάνει. Εμείς δεν είμαστε η κυβέρνηση που μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9%. Δώσαμε πρόσθετη μείωση 50% στο φόρο αγροτών όταν συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλο μειώσαμε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς δεν είμαστε που επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο στο Πετρέλαιο;» συνέχισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι «σε συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει αρκετά καλά η επιστροφή του ΕΦΚ θα επεκταθεί και για το 2024, 82 εκατ ευρώ ακόμα»

«Και βέβαια εμείς δεν είμαστε αυτοί - μιας και μιλάμε για μειώσεις - που μειώσαμε το ΦΠΑ στα λιπάσματα ζωοτροφές και μηχανήματα. Εμείς δεν καταργήσαμε την φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς δεν απορροφήσαμε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια; Ξαναχτίσαμε από το μηδέν τον ΕΛΓΑ και πλέον αποζημιώνει πιο γρήγορα και εφάπαξ. Μιας και μιλάμε για τον ΕΛΓΑ . Πόσα χρήματα δώσαμε τα 4 τελευταία χρόνια ; 1,1 δις ευρώ. Από αυτά πόσα προέρχονται από εισοφγρές αγροτών; Τα μισά. Τα άλλα προέρχονται από το υστέρημα των πολιτών. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό. Και γιατί μας το επιτρέπει η οικονομία μας. Έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή πολιτική στήριξης των αγροτών ακριβώς γιατί η οικονομία μας πάει καλά».

«Είχε αποτελέσματα η πολιτική μας. Για δείτε αποτελέσματα του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν. Παραμένουμε οριακά πλεονασματικοί. Ουδέποτε η χώρα μας το είχε πετύχει. Το γάλα σήμερα έχει καλύτερες τιμές από ότι πριν 4 χρόνια έχει όμως και μεγαλύτερο κόστος. Όλα αυτά δεν μπορεί να υποτιμόνται και να κρύβονται πίσω από τυφλά αιτήματα. Δεν θα αναβιώσει η κυβέρνηση όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Και δεν θα μιλήσω για συνθήματα που αφορούν τα πάντα και τους πάντες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στις θέσεις που διατυπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης για τις οποίες είπε ότι είναι «χωρίς κοστολόγηση. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν αλλά είναι λάθος εποχή».

Ο ρόλος της Ευρώπης

«Έχουμε 180 χιλ στρέμματα πλημμυρισμένα. Αν έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να διώξετε να νερά να μας τον πείτε. Υπάρχουν όμως και ευρύτερα ζητήματα που δεν αφορούν μόνο αγρότες της Θεσσαλίας και συνολικά της χώρας. Πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα των ευρωπαίων αγροτών και των Ελλήνων που είναι δικαιολογημένα. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε το σύστημα αγρανάπαυσης. Περισσότερα στρέμματα προς καλλιέργεια και περισσότερο εισόδημα για αγρότες. Και περισσότερες συνδεδεμένες ενισχύσεις. Η πράσινη μετάβαση όπως έχει σχεδιαστεί πρέπει σε ορισμένες εκφάνσεις της να αναπροσαρμοστεί ειδικά όταν σε ότι αφορά τους αγρότες».

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο τον ενδιαφέρον μας για τους αγρότες με μέτρα που αναφέρθηκα και ειδικές πρωτοβουλίες όπως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που δεμσύτηκε ότι πριν από το Πάσχα το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ ευρώ».

Τα επιπλέον μέτρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό μήνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Παράλληλα σε συννενόηση με τα συναρμόδια υπουργεία θα ρυθμιστούν χρέη 87 εκατ. ευρώ των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Στην Θεσσαλία το κράτος θα αναλάβει το 75% των χρεών και στην υπόλοιπη χώρα 10ετή άτοκη εξόφληση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε συνεταιριστικά σχήματα μεσοπρόθεσμη μείωση 30% σε μια 10ετία. Θα πρέπει να επιδοτήσουμε κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία. Με συμβόλαια που θα εφαρμοστούν εντός της 2ετίας από την έναρξη του μέτρου. Τέλος για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στο χωράφι 30 εκατ. ευρώ. Θα μπορούμε να αυξήσουμε από 10 κιλοβάτ στα 50 την δυνατότητα αγροτικών φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένους χώρους».

«Οι αγρότες είναι στην καρδιά της παράταξης μας. Και η επίλυση των προβλημάτων τους είναι στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ερώτηση του κ. Χαρίτση

«Φαίνεται ότι όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται για να απαντήσει» ξεκίνησε την ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης υπενθυμίζοντας στη συνέχεια την επίσκεψή του στις 2 Ιανουαρίου στη Θεσσαλία λέγοντας ότι «δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες».

«Αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ανεπάρκεια αντιπλυμμηρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί. Διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και άκουσα γεωργούς και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης.

«Την ώρα που συζητάμε οι αγρότες είναι στα μπλόκα διεδικώντας μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, για το αγροτικό πετρέλαιο και την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας «δεν πρόκειται για σημειακά προβλήματα αλλά για την επιβίωσή τους».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για δίκαιη οργή των αγροτών αλλά «φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Και ο δεύτερος κύκλος αρωγής των 5.000-10.000 ευρώ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί επικοινωνία». Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρηγορα οι έλεγχοι και ποιο τελικά θα είναι το ύψος της αποζημίωσης;, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.

«Μήπως ο δεύτερος κύκλος ανοίγει για να κατευνάσετε τους αγρότες της Θεσσαλίας για να δείξετε τάχα γενναιοδωρία χωρίς, όμως, αντίκρυσμα;» επέμεινε ο κ. Χαρίτσης.

Ζήτησε, επίσης, απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα οικιακά τιμολόγια στη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες ζητούν απαντήσεις για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων, σας καλώ να τους απαντήσετε, πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Ο Daniel μετέτρεψε σε λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις καταστρέφοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Η αγωνία είναι πώς και εάν η περιοχή θα μπορέσει να ορθοδοπήσει ξανά» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

protothema.gr