Επιστροφή στην κλούβα; Από 45% έως και 100% οι ανατιμήσεις στα υλικά συσκευασίας οπωροκηπευτικών

10:47 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Πέμ, 12/47/2022
Image: Επιστροφή στην κλούβα; Από 45% έως και 100% οι ανατιμήσεις στα υλικά συσκευασίας οπωροκηπευτικών

Ο Νεκτάριος Μυλωνάκης υπεύθυνος της Vision Pack μιλά στον Ηχώ 99,8

Μεγάλο πρόβλημα στην αγορά έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις με τα υλικά συσκευασίας οπωροκηπευτικών να είναι μεταξύ των προϊόντων που έχουν πάρει την ανιούσα. Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως μέταλλο, χαρτί , πλαστικό, ξεκινούν από 45% και 50% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100% σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν, δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο υπεύθυνος της εταιρείας Vision Pack κ. Νεκτάριος Μυλωνάκης.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τις τιμές υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά αλλά και την επάρκεια προϊόντων πρώτων υλών. Τα περισσότερα εισάγονται από χώρες της Ευρώπης ενώ παλαιότερα η εισαγωγή γινόταν κυρίως από Κίνα, Ινδία, Τουρκία και από αλλού. Τα μεταφορικά όμως έγιναν αβάσταχτα οπότε και οι εταιρείες στράφηκαν σε άλλες αγορές.

Ένα μεγάλο αγκάθι είναι το ενεργειακό που αυξάνει το κόστος σε όλα τα στάδια, από την προμήθεια του χαρτοπολτού μέχρι την επεξεργασία του για την παραγωγή του τελικού προϊόντος συσκευασίας. Αυτό σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση για μια επιχείρηση. Ένα ποσοστό της αύξησης απορροφάται πιθανον από την επιχείρηση ένα άλλο όμως περνά στο προϊόν και τελικά πολλαπλάσια στον τελικό χρήστη που είναι ο αγρότης.

Όλο αυτό οδηγεί τον καθένα να επιλέγει να στείλει το προϊόν του με τον πιο οικονομικό τρόπο. Οπότε η πλαστική κλούβα για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων φαίνεται να επανέρχεται. Βέβαια αφενός μεν η κλούβα απαγορεύεται αφετέρου δε και η κλούβα έχει κόστος γιατί πρέπει να πλυθεί, να είναι καθαρή, να φυλαχτεί. Το χαρτί από την άλλη ανακυκλώνεται και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, όταν έχεις ένα προϊόν α΄ποιότητας δεν μπορείς να το βάλεις στην κλούβα και να το διαθέσεις. Πρέπει να το συσκευάσεις κατάλληλα ώστε να δώσεις προστιθέμενη αξία στο προϊόν του και η χάρτινη συσκευασία ενδείκνυται για αυτό.

Δυστυχώς τα μηνύματα για βελτίωση της κατάστασης δεν είναι ενθαρρυντικά και για αυτό κρίνεται αναγκαίο οι αρμόδιοι να δουν το θέμα και να λάβουν μέτρα στήριξης όπως είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάκης.