Επιστρεπτέα προκαταβολή: Aπό Ιούλιο και σε 96 δόσεις η έναρξη αποπληρωμής

3:19 μ.μ. - Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
03:05 μ.μ. - Τετ, 18/19/2022
Image: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Aπό Ιούλιο και σε 96 δόσεις η έναρξη αποπληρωμής

Παράταση και στον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Περιθώριο ενός ακόμα μήνα για να ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταβλήθηκε την περίοδο της πανδημίας και των lockdown, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξήγγειλε μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα εκκαθαριστικά θα πληρωθούν τον Ιούλιο και σε 96 δόσεις αντί για το τέλος Μαΐου όπως ίσχυε και αναμενόταν ως τώρα. Οι σχετικές ΚΥΑ θα εκδοθούν έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, από τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις τα εκκαθαριστικά θα ζητούν πληρωμή 3 εκατομμυρίων. Αλλά με την έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση κλπ το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί δεν θα ξεπεράσει τελικά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά η κυβέρνηση «κούρεψε» τα 6 από το 8 δισεκατομμύρια, καθώς τα μετέτρεψε από χαμηλότοκο δάνειο σε άμεση επιδότηση.

Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης παράταση άλλους 6 μήνες για τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές, μέτρο που θα κοστίσει €250 εκατ. και δεν προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Η χώρα θα τα καταφέρει το 2022 υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι αυτό το αναγνωρίζει η ευρωπαϊκή επιτροπή που προβλέπει ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε μια συντηρητικότερη εκτίμηση που κάνει λόγο για ανάπτυξη 3% το 2022.

Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για εκτόξευση των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών. Απευθυνόμενος στους ξενοδόχους της χώρας ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το αρμόδιο υπουργείο έδωσε σε βοήθεια στον κλάδο 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

newmoney.gr