Επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» στο Δήμο Ιεράπετρας

11:33 π.μ. - Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016
11:02 π.μ. - Παρ, 12/33/2016
Image: Επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» στο Δήμο Ιεράπετρας

Ναι στις προαγωγές – όχι στον υποβιβασμό & στην κατάργηση σχολικών μονάδων

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο του με Αριθμό Πρωτοκόλλου184954/ΓΔ4/02-11-2016/ΥΠΠΕΘ ζητά από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να υποβάλλουν προτάσεις μεταβολών σχολικών μονάδων οι οποίες θα σταλούν στα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού Λασιθίου προκειμένου να γνωμοδοτήσουν. Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον αναπληρωτή αιρετό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να χαιρετίσει την πρόταση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για τις προαγωγές των σχολικών μονάδων του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Χωριού από 2/θέσιο σε 4/θέσιο και του Δημοτικού Σχολείου Μαλών από 1/θέσιο σε 2/θέσιο αλλά και να εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση για την κατάργηση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας και τον υποβιβασμό του 5ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας (Γρα Λυγιάς) - για το οποίο η πρόταση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης προβλέπει να γίνει 8/θέσιο.
 
Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράπετρας να απορρίψει τις προτάσεις κατάργησης ή οργανικού υποβιβασμού των σχολικών μανάδων λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις κοινωνικές ανάγκες της περιοχής, τα τεράστια προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών, το κτιριακό το οποίο ταλανίζει έντονα την περιοχή μας και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
 
Είναι γνωστή η σύνθεση του μαθητικού δυναμικού στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας – πάνω από τα μισά παιδιά κατάγονται από άλλες χώρες – γεγονός που από μόνο του είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της οργανικότητάς του, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια δε στελεχώνεται ως 12/θέσιο οπότε δεν προκύπτει σπατάλη εκπαιδευτικού δυναμικού.
 
Όσον αφορά το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ίδρυσή του – στα χαρτιά μόνο αφού ποτέ δε βρέθηκαν οι προκατασκευασμένες αίθουσες που αρχικά προβλεπόταν να στεγαστεί – και ποτέ δε στελεχώθηκε, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί σ’ αυτό ούτε ένας εκπαιδευτικός. Την ίδια στιγμή στα υπόλοιπα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ιεράπετρας παρατηρείται  συνωστισμός όλων και περισσότερων παιδιών σε χώρους και υποδομές που δεν αντέχουν τόσα παιδιά. Κατά συνέπεια ο Δήμος Ιεράπετρας αντί να συναινέσει στην κατάργησή του, θα ήταν προτιμότερο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων έτσι ώστε το 6ο Δημοτικό Σχολείο να μπορέσει να λειτουργήσει αλλά με την κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των άλλων σχολείων της πόλης της Ιεράπετρας.
 
Καλούμε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας να μη συναινέσει στις προτεινόμενες δυσμενείς για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς) και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προτάσεις καθώς επίσης την τοπική κοινωνία να στηρίξει τα σχολεία για το καλό των παιδιών.
 
Για το Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος                                          Η Γενική Γραμματέας
 
 
 
Γιάννης Πασπαράκης                                   Κυριακή Κουρούπη