Επιστολή του Μ. Θραψανιώτη προς τον Υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ Κρήτης
Το νέο Πανεπιστήμιο στο οποίο οδηγούμαστε, δημιουργεί νέα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη
Κοινοποίηση Πρύτανη ΤΕΙ Κρήτης Νίκο Κατσαράκη
Το νέο Πανεπιστήμιο στο οποίο οδηγούμαστε, δημιουργεί νέα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη. Μετά την αρνητική απόφαση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ( Πανεπιστημίου - Πολυτεχνείου ) για ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την μετέπειτα ομόφωνη γνωμοδότηση της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας αλλά και την εκφρασμένη βούληση - δήλωση των δύο άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για συνεργασία, η αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο είναι η μόνη λύση που απομένει.
Ο νομός Λασιθίου, παρά το μικρό του μέγεθος, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος σε οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες χρειάζονται την επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και στον διεθνή ανταγωνισμό. Ο τουρισμός (μαζικός και εναλλακτικός), η θερμοκηπιακή παραγωγή, το ποιοτικό λάδι και η μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά είναι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο αν συνδυάσουν την έρευνα και την εκπαίδευση.
Το ΤΕΙ Κρήτης (ίδρυμα το οποίο κατέχει σημαντική θέση στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, καταξιωμένο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο) και η δημιουργία νέων τμημάτων, την οποία θεωρώ δεδομένη, δίνει την δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία τα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν να χωροθετηθούν στον νομό Λασιθίου με ταυτόχρονη ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων.
Η Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, για παράδειγμα, μπορεί να μετακινηθεί στο νομό Λασιθίου για να μην υπάρχουν δύο ομοειδή τμήματα σε Ηράκλειο και Λασίθι, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους υποψήφιους φοιτητές.
Για να μην υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των πόλεων στο νομό Λασιθίου για το ποια τμήματα και πού θα χωροθετηθούν, προτείνω η νέα δομή να έχει δύο έδρες μια στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ και μια στο ΛΑΣΙΘΙ, την δε χωροθέτηση να αποφασίσει ο Υπουργός σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νομού αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές με τρόπο που να διασφαλίζεται η ισορροπία στο νομό .
Ο νόμος Λασιθίου διαθέτει τις υποδομές αλλά και την βούληση της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, γεγονός που έχει αποδείξει επανειλημμένα.
Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται εν μέρει το έλλειμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό και εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη.
Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ