Επιστολή στους Βουλευτές Λασιθίου από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αγ. Νικολάου

9:50 π.μ. - Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022
09:03 π.μ. - Τρί, 29/50/2022
Image: Επιστολή στους Βουλευτές Λασιθίου από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αγ. Νικολάου

Σχετικά με το υπό συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης έστειλε επιστολή στους βουλευτές του νομού Λασιθίου κ.κ. Ι. Πλακιωτάκη και Ε. Θραψανιώτη με αίτημα παρεμβάσεων σχετικά με το υπo συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. 
Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:
Κύριοι βουλευτέςΣτο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται πολλές ρυθμίσεις σχετικά με τα Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων δύο είναι οι πιο σοβαρές και για τις οποίες ζητούμε την παρέμβαση σας: 
1)Δίδεται παράταση έως 31/12/2022 στις ρυθμίσεις σχετικά με τις αναστολές εργασίας των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επειδή στη φάση που βρίσκεται η πανδημία, με τη μετάδοση να αφορά πλέον και στους εμβολιασμένους (από την αρχή του χρόνου έχουν νοσήσει 70 πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου) αντικειμενικά δεν υφίστανται λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας που να δικαιολογούν τη συνέχιση αυτού του μέτρου, ζητούμε να παρέμβετε στην κατεύθυνση να μην υπάρξει παράταση των αναστολών και να επιστρέψουν στην εργασίας τους οι συνάδελφοι, που δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο rapid τεστ την εβδομάδα, όπως ισχύει και στο υπόλοιπο δημόσιο.
2)Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δίδεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας των δημόσιων δομών υγείας έως την 30ή.6.2022.Επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να προκηρυχθούν ξανά αντίστοιχες θέσεις ΙΔΟΧ γιατί στο άρθρο 63 παρ. 1 του νόμου 4430/2016 με το οποίο καθιερώθηκε η προκήρυξη συμβάσεων ΙΔΟΧ αναφέρεται "Οι εξαιρετικές ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι 31.12.2019." και επειδή η ανάθεση σε εταιρίες (εργολαβίες) κοστίζει πολύ πιο ακριβά για το δημόσιο, απ΄ότι οι συμβάσεις ΙΔΟΧ, σας ζητούμε να παρέμβετε  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο εδάφιο από το άρθρο 63 παρ.1 του νόμου 4430/2016 και να μπορούν τα Νοσοκομεία να προκηρύξουν ξανά συμβάσεις ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία να δοθεί δυνατότητα παράτασης των εν ισχύ συμβάσεων ως 31/12/2022.
Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τη συνεργασίας σας.

Εκ του ΔΣ