Επιστολή Πανταζή στην ΚΕΔΕ για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ΤΟΕΒ και ΟΤΑ

8:34 π.μ. - Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 π.μ. - Πέμ, 23/34/2021
Image: Επιστολή Πανταζή στην ΚΕΔΕ για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ΤΟΕΒ και ΟΤΑ

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο Α. Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ, στον Πρόεδρο της επιτροπής κ.Τζιαχρήστα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 23/09/2021

Προς: Πρόεδρο επιτροπής Αν. Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ κ.Τζιαχρήστα

κοιν: Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης κ.Κουράκη

Προέδρο επιτροπής πρωτογενή τομέα Δήμου Ιεράπετρας

ΘΕΜΑ: Νέο καθεστώς τιμολόγησης στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας

Με νέο καθεστώς στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησαν να διανέμονται από πρώτη Σεπτεμβρίου οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά τις νέες χρεώσεις οι οποίες προσαυξάνονται έως και 50%, το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πλέον χρηματιστηριακό προϊόν όπου η τιμή της χονδρικής του θα αλλάζει σχεδόν καθημερινά με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του.

Η τιμή καταναλωτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα δημιουργείται στην οικονομική διαχείριση των μεγάλων καταναλωτών όπως οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ της χώρας, όπου και στις δυο περιπτώσεις είτε για λόγους άντλησης υδάτων ή για τις ανάγκες φωτισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τιναχτούν οι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί τους στον αέρα και οι πολίτες να επιβαρυνθούν τελικά το επιπλέον κόστος της κατανάλωσης ρεύματος.

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των εσόδων των ΤΟΕΒ της χώρας (περισσότερο από το ένα τρίτο) καταβάλλεται για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη πλευρά είναι πολυδαίδαλη και δύσκολη η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κόστος για τις ανάγκες άρδευσης θα ανεβάσει κατά πολλή το κόστος της καλλιέργειας αλλά και οι ΟΤΑ που αρδεύουν περιοχές ευθύνης τους θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους παραγωγούς. Μετά τα παραπάνω και τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά ενέργειας, επιβάλλεται να διαμορφωθούν συνθήκες συνεργασίας και να ξεκινήσει διευρυμένος κύκλος επαφών με τους αρμοδίους, έτσι ώστε να προκύψουν εκπτωτικά προγράμματα σε μεγάλους καταναλωτές. Τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν παράλληλα με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου το αυξημένο κόστος ενέργειας να μην επιβαρύνει καταναλωτές και παραγωγούς. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και η εξοικονόμηση πόρων για τους δήμους, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση της υπαίθρου και την υπερχρέωση των δήμων .

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας

ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ