Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως: Με 20.988 μόρια είμαι "αποτυχημένος άριστος" - Τι απάντησε η υπουργός Παιδείας

7:27 π.μ. - Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
07:07 π.μ. - Τετ, 21/27/2021
Image: Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως: Με 20.988 μόρια είμαι "αποτυχημένος άριστος" - Τι απάντησε η υπουργός Παιδείας

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απέστειλε μαθητής ο οποίος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συγκέντρωσε 20.988 μόρια και όμως, δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα

Μεταξύ άλλων ο Διονύσης Κατάκαλος αναφέρει ότι "είμαι ένας αποτυχημένος άριστος" και εκφράζει τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο βαθμολόγησης των ειδικών μαθημάτων. Μάλιστα, θέτει ερωτήματα προς την υπουργό Παιδείας καθώς και πολλοί άλλοι συμμαθητές του βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τη δική του. Ολόκληρη η επιστολή του μαθητή που δημοσιεύει το alfavita.gr, αναφέρει τα εξής:

"Αξιότιμη κα υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που "διακρίνει" τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια;

Πώς καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;

Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;

Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;

Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση

Κατάκαλος Διονύσιος

1o πρότυπο Λύκειο Αθηνών".

Tι απάντησε η Κεραμέως

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο, απαντώντας στη κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις κατηγορίες τους ότι αφήνει απέξω ακόμα και αριστούχους μαθητές.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση μαθητή, του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, η κ. Κεραμέως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».

Η απάντηση στον Τσίπρα

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη σφοδρή κριτική που είχε δεχθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

«Αυτό είναι πρόβλημα γιατί εγκλωβίζουμε τους νέους μας. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν προοπτική, να έχουν διεξόδους, να έχουν επιλογές. Όταν όμως μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, χωρίς να πληροίς τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καταλήγεις εγκλωβισμένος. Καταλήγεις με ένα απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να μπορείς να κάνεις το βήμα παραπέρα», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως είναι πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να λέει “όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια”, αδιαφορώντας για το εάν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν.

«Είναι πολύ εύκολο να δίνει φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», επέμεινε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, πήγε στο πανεπιστήμιο, δεν βρήκε δουλειά και στη συνέχεια πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ για να πάρει μια ειδικότητα, που θα επιτρέψει γρήγορα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του, να ακολουθήσει την προτίμησή του.

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα». «Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες, των τελευταίων λεπτών, και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 0,6 και με 1, και με 2, και με 3 στα 20, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης, σε κάποια από τα τμήματα αυτά, είναι 3 στους 100 κατ΄έτος», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε: «Τα τμήματα μηχανικών, τα πήγατε από 47 σε 71. Τις Γεωπονικές, από 3 σε 10, αδιαφορώντας που θα πάνε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και αποφοίτους. Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι όταν μπουν στο site του υπουργείου για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, έχουν δύο επιλογές, το μηχανογραφικό για το πανεπιστήμιο και το μηχανογραφικό για να μπουν σε δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητες που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, η υπουργός ανέφερε: «Λέγατε ότι θα μείνουν εκτός επιπλέον 25.000 παιδιά, 30.000 επιπλέον, 40.000 επιπλέον. Η πραγματικότητα είναι, με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι, δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή».

Αλλά και στην κατηγορία που εκτόξευσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ντιλάρει», η υπουργός Παιδείας απάντησε με υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Νίκο Φίλη που «για πρώτη φορά στην ιστορία, έδωσε τη δυνατότητα σε αποφοίτους κολλεγίων να μπουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» και υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Κώστα Γαβρόγλου αντίστοιχη. «Κάνατε κάτι που έπρεπε να κάνετε γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση αλλά δεν έχετε το θάρρος της γνώμης σας. Αυτή είναι η υποκρισία σας», είπε η υπουργός Παιδείας και απάντησε και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει κατάργηση της ελάχιστης βάσης: «Σας δείχνω δημοσκόπηση προχθεσινή που λέει ότι πάνω από το 70% θέλει την ελάχιστη βάση και πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό πάνω από 55% θέλουν την ελάχιστη βάση. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η κοινωνία».

enikos.gr