Επιστημονικό Συνέδριο για το έργο του Μανόλη Πρατικάκη στην Ιεράπετρα

2:32 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023
02:07 μ.μ. - Δευ, 24/32/2023
Image: Επιστημονικό Συνέδριο  για το έργο του Μανόλη Πρατικάκη στην Ιεράπετρα

«Καταπρόσωπο στην Όστρια: εντοπιότητα και οικουμενικότητα στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη»

«Η σχεδόν ιδεαλιστική πίστη του Πρατικάκη στην ποίηση […] επουλώνει την πληγή της απουσίας οποιασδήποτε μεταφυσικής λύσης στο ανθρώπινο οντολογικό πρόβλημα» σημειώνει ο Ε. Γαραντούδης με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Λιθοξόος. Πράγματι, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, ο Μανόλης Πρατικάκης, εκδίδοντας ποιητικά, πεζογραφικά και δοκιμιακά βιβλία, συγκρότησε μια πυκνή, αναγνωρισμένη από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό διακριτή παρουσία, η οποία ανταποκρίνεται στα κεφαλαιώδη ερωτήματα του μύχιου ανθρώπινου ψυχισμού. Έτσι, τα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν τη διενέργεια και το πρόγραμμα του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Καταπρόσωπο στην Όστρια: εντοπιότητα και οικουμενικότητα στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη».

Το Συνέδριο, που θα διενεργηθεί το τριήμερο 28-29-30 Ιουλίου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στην Ιεράπετρα, έχει διαρθρωθεί σε συγκεκριμένες δεσπόζουσες θεματικές περιοχές που αναδεικνύονται στο συγγραφικό έργο του Μ. Πρατικάκη· αυτές υπογραμμίζουν τις —μεταξύ άλλων— ψυχαναλυτικές, φιλοσοφικές και διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις του πολυσχιδούς έργου, που θα προβάλουν διακεκριμένοι και νέοι επιστήμονες, κριτικοί και μελετητές. Μάλιστα, η διακαλλιτεχνική προοπτική του λογοτεχνικού corpus του Πρατικάκη θα είναι πρόδηλη και μέσω της εικαστικής έκθεσης έργων του Αστέρη Γκέκα και της Νεφέλης Σουλακέλλη που θα βρίσκονται στο φουαγιέ της αίθουσας. Ακόμη, το Συνέδριο που έχει στο επίκεντρο των εργασιών του το έργο του σπουδαίου Ιεραπετρίτη ποιητή Μανόλη Πρατικάκη θα ολοκληρωθεί με μία μουσική συναυλία του Βασίλη Λέκκα, ο οποίος θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων και μελοποιημένη ποίηση από έργα του Μανόλη Πρατικάκη από τον δίσκο Αθέατος Σφυγμός σε μουσική του αείμνηστου Γιάννη Μαρκόπουλου.

Με μεγάλη μας χαρά, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο θα προσφέρει τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στον κρητικό λαό επιστημονικές ανακοινώσεις και συζητήσεις υψηλού επιπέδου για το σημαντικό λογοτεχνικό έργο του Ιεραπετρίτη συγγραφέα. Το συνέδριο διαρθρώνεται σε δέκα επιστημονικές συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες που προσφέρονται στο κοινό της Κρήτης, τιμώντας το έργο του Μανόλη Πρατικάκη. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να παραβρεθείτε στις εργασίες του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Επιστημονικού Συνεδρίου

στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://sites.google.com/view/synedriopratikakis2023/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%A

E-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,

Μανόλης Τζάβλας

Παναγιώτης Μυλωνάκης

Ιωάννης Δ. Σκουρής