Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας σε μονάδα παραγωγής λουλουδιών

5:52 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018
05:04 μ.μ. - Τετ, 04/52/2018
Image: Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας σε μονάδα παραγωγής λουλουδιών

Στα πλαίσια του Προγράμματος ERASMUS+ «Life & Job Skills for Successful Europeans»

Από το σήμερα στο χθες για ένα επιτυχημένο αύριο
 
Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 20 μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας πραγματοποίησαν μια διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+ «Life & Job Skills for Successful Europeans» με ένα πρόγραμμα  που εξυπηρετούσε πολλαπλούς στόχους. Οι μαθητές επισκέφθηκαν μια κάθετη μονάδα παραγωγής λουλουδιών και στη συνέχεια το Μινωϊκό οικισμό «Πύργος» στο Μύρτο της Ιεράπετρας. Η επίσκεψη αυτή απαιτούσε ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων των μαθητών και ταυτόχρονα κινητοποιούσε τη φαντασία αλλά και τη λογική τους. Μέσα από μια διαδικασία ανάλαφρη και χαλαρή σχεδόν παιγνιώδη ήρθαμε σε επαφή άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα με έννοιες όπως: κλιματική αλλαγή, ευελιξία, παγκοσμιοποίηση, επαγγελματική προοπτική, κοινότητα, ιστορική γνώση, προγραμματισμός,  τεχνογνωσία, ευελιξία, ταξίδι, αλλαγή, ηθικές αξίες, φτώχεια, πολυτέλεια, παράδοση, πολιτιστικές ανταλλαγές ,παγκόσμιος-τοπικός πολιτισμός, που συνιστούν και το φόντο του ευρωπαϊκού κάδρου     στο οποίο είμαστε κι εμείς εικονιζόμενοι και σαφώς μας ενδιαφέρει να είμαστε …γελαστοί.


 
Καταρχήν, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας     ΑΝΟDOS  s.a.  AGRICULTURAL TRADE COMPANY(George Halkiadakis) στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Ιεράπετρας- Γρα Λυγιάς. Ο κ. Χαλκιαδάκης Εμμανουήλ,Γεωπόνος, υποδέχτηκε τους μαθητές  στα Γραφεία της εταιρείας , τους εξήγησε τι σημαίνει κάθετη επιχείρηση και τους ξενάγησε σε όλα τα επίπεδα( ριζωτήρια, φυτώριο, καλλιέργεια, συσκευασία, εμπορία). Οι μαθητές είδαν σύγχρονες εγκαταστάσεις, έμαθαν για τον τεράστιο ρόλο της τεχνογνωσίας και της αναγκαιότητας της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλες τις διαδικασίες, προβληματίστηκαν για το ρόλο της παγκοσμιοποίησης στη διαμόρφωση των σύγχρονων συνθηκών εργασίας και του παγκόσμιου ανταγωνισμού στις αγορές, για την αναγκαιότητα της ευελιξίας και της αυτόματης προσαρμογής στα εκάστοτε νέα δεδομένα των αγορών. Εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών.
 Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μινωϊκό οικισμό «Πύργος» στο Μύρτο Ιεράπετρας. Από τα αρώματα του θερμοκηπίου εξετέθησαν στα αρώματα της Ανοιξιάτικης Φύσης. Πεζοπορώντας ανέβηκαν το λόφο και φτάνοντας στην κορυφή αναφώνησαν σαν άλλοι Μύριοι «θάλαττα!! Θάλαττα!!!» αντικρύζοντας την απίστευτη θέα στο ατελείωτο Λιβυκό πέλαγος. Περπάτησαν στο ίδιο λιθόστρωτο με τους υψηλούς καλεσμένους του Μινωϊτη Ηγεμόνα και εκείνες οι ακατέργαστες  πέτρες τους ταξίδεψαν πολλά χρόνια πίσω. Οι ερωτήσεις τους ήταν άπειρες. Πόσοι ζούσαν εδώ; Τι δουλειές έκαναν; Αυτά τα θραύσματα που βλέπουμε είναι από αγγεία εκείνης της εποχής; Ποιος τα βρήκε αυτά τα αρχαία; Που είναι τα ολόκληρα ευρήματα; Γιατί δεν υπάρχει ένας φύλακας εδώ; Δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να παίρνει από εδώ αρχαία όστρακα; Γιατί δε γίνεται αναστήλωση , όπως στην Κνωσσό. Ο οικισμός ήταν αυτόνομος ή πρωτεύουσα είχε την Κνωσσό. Ήρθαν κι εδώ οι Δωριείς; Γιατί  ο Μινωϊκός Πολιτισμός είναι ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ευρώπης;  
Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι απορίες. Ο σπόρος φουσκώνει. Η Νέα Γενιά είναι εδώ. Κι εμείς πλάι της. Να την ενδυναμώνουμε, να τη θυμώνουμε, να πυροδοτούμε τη φλόγα της, να της δείχνουμε τα λάθη μας να μην τα ξανακάνουν. Να προσδοκούμε την οδό την ανιούσα.!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Από την Παιδαγωγική Ομάδα     του προγράμματος   ERASMUS+ «Life & Job Skills for Successful Europeans»   του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας.

 
 
                                   Ευχαριστήριο 
 
Η Διευθύντρια , η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+  , ο Σύλλογος των Καθηγητών, και το 15/μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία ΑΝΟDOS  s.a.  AGRICULTURAL TRADE COMPANY(George Halkiadakis) για την ξενάγηση του τμήματος Α1 του σχολείου μας στις εγκαταστάσεις της και την ενδελεχή παρουσίαση των εργασιών της καθώς και για την υπερβολικά πλούσια προσφορά λουλουδιών γλάστρας προκειμένου να εξωραΐσουμε τα παρτέρια του σχολείου μας. Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της  εταιρείας ΑΝΟΔΟΣ και οι δράσεις εξωραϊσμού του σχολείου  εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο:«Life & Job Skills for Successful Europeans» το οποίο συντονίζει το σχολείο μας.
                                                                                                                    
                                                                                                   
Η Διευθύντρια
                   
Σοφία  Ι. Κονταξάκη
Φιλόλογος