
Την Τρίτη 1 Απριλίου το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας επισκέφτηκε την εταιρεία «Φυτογένεση» που βρίσκεται στην περιοχή Βαϊνιά του Δήμου Ιεράπετρας
Η εταιρεία «Φυτογένεση» δραστηριοποιείται από το 2002 στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Ιδρύθηκε από τον κ.Βαλεράκη Γιώργο. Αρχικά ξεκίνησε με 4000 τ.μ. σύγχρονου θερμοκηπίου για παραγωγή σποριόφυτων κηπευτικών. Το 2007 η εταιρεία αυτή αναπτύχθηκε με την κατασκευή 4000 τ.μ. επιπλέον στην περιοχή της Βαινιάς καθώς και 9000 τ.μ. στην περιοχή Περιστέρα Ιεράπετρας.Σήμερα το Φυτώριο αυτό αριθμεί 17000 τ.μ. υπερσύγχρονων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και 3000 τ.μ. βοηθητικών χώρων.Η εταιρεία έχει σήμερα μεγάλο αριθμό μόνιμων υπαλλήλων ενώ το καλοκαίρι οι ανάγκες μεγαλώνουν και έτσι η εταιρεία ενισχύεται με έκτατο προσωπικό.
Από την παραγωγή τους αυτή την στιγμή αποστέλλεται ένα 70% στην Πελοπόννησο και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό διανέμεται στην υπόλοιπη Κρήτη. Τα νούμερα αυτά όμως αλλάζουν το καλοκαίρι με το 95% της παραγωγής τους να διανέμεται στην Κρήτη.
Έγινε σημαντικός και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας και τους εκπαιδευτές και τους μαθητές των ΣΔΕ Ιεράπετρας.
Όπως μας αναφέρουν παρακάτω η Ιεράπετρα είναι κέντρο παραγωγής πρόφυτων για την υπόλοιπη Ελλάδα με την Κρήτη γενικότερα να βρίσκεται πάνω από τα άλλα φυτώρια της υπόλοιπης Ελλάδας σε θέμα ποιότητας και ο λόγος είναι το κλίμα μας. Η συνεχής ηλιοφάνεια και ο ζεστός καιρός. Οι παραγωγοί πολλές φορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φυτωριακό υλικό και να μειώσουν το κόστος οδηγούνται σε παραδοσιακές μεθόδους (πρασιές) προκειμένου να φτιάξουν τα δικά τους φυτά και να μην επιβαρυνθούν με το κόστος αγοράς κάτι που όμως αποδεικνύεται λάθος. Ο λόγος είναι ότι τα παραγόμενα φυτά με αυτές τις μεθόδους υστερούν με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η μετέπειτα πορεία του εκάστοτε φυτού. Πιο συγκεκριμένα λόγω της έλλειψης ιδανικών συνθηκών τα φυτά αποκτούν ελλιπές ριζικό σύστημα, αδύναμο στέλεχος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο στρες της μεταφύτευσης και επομένως να είναι ευπαθή. Οι αιτίες αυτές οδηγούν στην μείωση της παραγωγής.
Το φυτώριο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη του μέχρι την παράδοση του για μεταφύτευση. Έτσι παραδίδεται στον παραγωγό ένα φυτό με πλούσιο υγιές ριζικό σύστημα και σε χαμηλό κόστος.
Όσον αφορά το μπόλιασμα των φυτών μπορούμε να πούμε ότι ένα εμβολιασμένο φυτό λόγω της ζωηρότητας που του προσδίδει το υποκείμενο μπορεί να έχει περισσότερα από ένα στελέχη χωρίς να μειώνεται η παραγωγή του είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά. Ένα εμβολιασμένο φυτό κοστίζει περίπου το διπλάσιο στην ουσία όμως το κόστος εγκατάστασης είναι περίπου το ίδιο αφού χρησιμοποιούνται τα μισά φυτά.
Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τους αποτελείται από την σπαρτική μηχανή, τον θάλαμο προ βλάστησης, αερισμό-ψύξη-θέρμανση και το σύστημα ποτίσματος.
Τέλος, η διοίκηση της επιχείρησης μας εξέφρασε τον προβληματισμό της ότι ανάμεσα στους υπάλληλους τους δεν υπάρχουν Έλληνες όχι διότι εκείνοι δεν το επιθυμούν αλλά γιατί δεν υπάρχει προσφορά από τους εν δυνάμει εργαζομένους κάτι που αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως που τους απασχολεί είναι αυτό της λειψυδρίας, κάτι το οποίο απασχολεί και τον κάθε κάτοικο της Κρήτης όμως πολύ περισσότερο όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Το ΣΔΕ Ιεράπετρας, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι ευχαριστούν θερμά την εταιρεία Φυτογένεση και τον κ. Βαλεράκη Γιώργο για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του αλλά και την προθυμία τους να απαντήσουν σε κάθε μας ερώτηση.
Εκ της διευθύνσεως