Επίσκεψη Πέτσα στον Αγ. Νικόλαο - Συνάντηση με τους δημάρχους

6:29 μ.μ. - Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021
06:05 μ.μ. - Παρ, 07/29/2021
Image: Επίσκεψη Πέτσα στον Αγ. Νικόλαο - Συνάντηση με τους δημάρχους

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τους δημάρχους, Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβό, Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκη, Σητείας Γεωρ. Ζερβάκη και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη και με τους Αντιπεριφερειάρχες, Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη

Τη δέσμευσή του ότι οι Δήμοι, οι οποίοι έσπευσαν και κατάφεραν, παρά τη δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών τους και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν με την πανδημία, να ωριμάσουν μελέτες έργων και τα υπέβαλαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλοδήμος ΙΙ», δε θα αδικηθούν με «συμψηφισμό» από τα πλαφόν που θα ισχύσουν στις χρηματοδοτήσεις μέσω του διάδοχου προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στους δημάρχους του Νομού Λασιθίου.

Η Κρήτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 316 εκατομμύρια ευρώ για έργα, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως δήλωσε ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε με δημάρχους του Ν. Ηρακλείου και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Κρήτη αποτελεί «ειδική περίπτωση», αφού είχε προλάβει να εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 172 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κρήτη δεν θα «τιμωρηθεί» για την ετοιμότητα που επέδειξε και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με ευελιξία, προκειμένου ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που θα ενταχθούν, να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ύστερα από τις εκπτώσεις που θα λάβουν με τη δημοπράτησή τους αλλά και τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος, όπως τόνισε είναι να μη μείνει εκτός υλοποίησης κανένα από τα «εμβληματικά έργα», που αφορούν τον κάθε δήμο.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τους δημάρχους, Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβό, Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκη, Σητείας Γεωρ. Ζερβάκη και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη και με τους Αντιπεριφερειάρχες, Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη, στην αίθουσα «Αντ. Στρατάκης», όπου άκουσε τα προβλήματα και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το μέλος της Ε.Ε. της ΠΕΔ Κρήτης Νίκος

Το βασικό ζήτημα που έθεσαν με μια φωνή οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες, είναι η αντιμετώπιση της δραματικής αποστελέχωσης των Υπηρεσιών των ΟΤΑ και της Αντιπεριφέρειας, για το οποίο ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν κατά προτεραιότητα την στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών ψηφίζεται ρύθμιση -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να καλυφθεί η δαπάνη των Δήμων για την πρόσληψη ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες. Μάλιστα επέκτεινε, υπογραμμίζοντας ότι πολιτική του υπουργείου του είναι να μην εκχωρούνται πλέον αρμοδιότητες στους δήμους, δίχως να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους αλλά και προσωπικό για να υλοποιούνται.

Πηγή Cretalive