Επίσκεψη μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας στη Νάπολι Ιταλίας

12:48 μ.μ. - Τρίτη, 5 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Τρί, 05/48/2022
Image: Επίσκεψη μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας στη Νάπολι Ιταλίας

Στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+-MEDIA

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας επισκέφθηκαν την Νάπολη της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος ΚΑ229 Erasmus+Μedia

Μετά από δύο χρόνια αδράνειας λόγω απαγόρευσης των μετακινήσεων, έφτασε η στιγμή της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος κινητικότητας ΚΑ229 Erasmus+ Media για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας με πρώτη επίσκεψη στο σχολείο «Liceo Scientifico Statale Carlo Urbani» του δήμου San Giorgio a Cremano στη Νάπολη της Ιταλίας για το διάστημα 14/02/2022-18/02/2022.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από 6 συνολικά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Ιταλία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα). Συγκεκριμένα τέσσερις (4) μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου και δύο (2) συνοδοί εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε αυτή την επίκεψη.

Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η γνωριμία με τους εταίρους – συνεργάτες μας (εκπαιδευτικούς και μαθητές), ο προγραμματισμός των δράσεων μας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών βάσει της θεματολογίας του προγράμματος.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν από Ιταλούς μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί των 6 σχολείων, επισκέφθηκαν:

- το ιστορικό κέντρο της Νάπολης και σημαντικά πολιτιστικά κέντρα και ιστορικά αξιοθέατα της πόλης (Spaccanapoli, τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του San Gennaro, o oποίος θεωρείται προστάτης της πόλης και το πανέμορφο, γοτθικής αρχιτεκτονικής, μοναστήρι της Santa Chiara, , την παραλιακή συνοικία Posilipo και το Κάστρο του Αυγού, την Piazza del Plebiscito)

- την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, η οποία καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του όρους Βεζούβιος το 79 μ.Χ και η οποία έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και το Βασιλικό ανάκτορο της Καζέρτας ( ιταλικά: Reggia di Caserta)‎, το οποίο αποτελεί πρώην βασιλική κατοικία στην Καζέρτα της Καμπανίας και οικοδομήθηκε από τον κλάδο των Βουρβόνων-Ισπανίας, που ήταν βασιλείς της Νάπολης, ως κύρια κατοικία τους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανάκτορα που, ανεγέρθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 18ο αι. και το οποίο χαρακτηρίστηκε τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με τη διατύπωση ότι είναι το κύκνειο άσμα της θεαματικής Μπαρόκ τέχνης, από την οποία υιοθέτησε όλες τις οφθαλμαπάτες ενός πολυδιάστατου χώρου.

-την μικρή, αλλά διάσημη, τουριστική πόλη του Sorrento στη νότια πλευρά του κόλπου της Νάπολης

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί κάθε χώρας:

-συνομίλησαν και αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις για τις παραδόσεις, ήθη, έθιμα και συνήθειες των ανθρώπων του τόπου τους.

- δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης, εδραίωσαν συνεργασίες καλών πρακτικών, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε θερμά τους εταίρους φίλους μας Ιταλούς για την εξαιρετική φιλοξενία!

Συνοδοί καθηγητές: Σαριδάκης Νικόλαος ΠΕ86 και Ζιώγα Μαρία ΠΕ04.04

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Έστερσουντ της Σουηδίας, 13 -19 Μαΐου 2022.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Ο Διευθυντής

Μανουσάκης Θεόδωρος