Επισιτιστική – Ενεργειακή κρίση: Έρχεται η επανάσταση της «κατσαρόλας»
Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Βασίλης Λύκος, Ερευνητής Αναλυτής – Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο Βασίλης Λύκος , Ερευνητής Αναλυτής – Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό αλλά και την επισιτιστική κρίση.
Όπως είπε, ήδη από το πρώτο Lockdown είχαν επισημαίνει ότι με τα αλλεπάλληλα lockdown λόγω της πανδημίας, έγινε μια διάρρηξη της σχέσης προσφοράς και ζήτησης. Έσπασε δηλαδή η εφοδιαστική αλυσίδα με συνέπεια πολλά επαγγέλματα να χαθούν είτε γιατί απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν είτε γιατί άλλαξαν επάγγελμα ή μπήκαν σε μακροχρόνια ανεργία. Αυτοί είναι δύσκολο να να επανέλθουν στην αγροτική παραγωγή, με επιδόματα. Πρέπει να στηθεί μια γενναία αγροτική πολιτική.
Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι, η Ουκρανία και η Ρωσία προμηθεύει με σιτάρι πολλές χώρες καλύπτοντας ανάγκες εκατομμύριων ανθρώπων. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική προς της Ευρώπη λόγω πείνας. Εμείς, ως χώρα, ψάχνουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά αυτοί δεν έχουν την εξειδίκευση για να καλλιεργήσουν τα χωράφια μας. Αντίστοιχα προβλήματα θα έχουν και οι κτηνοτρόφοι. Σε όλο αυτό θα πρέπει να προστεθεί η οικονομική επιβάρυνση του παραγωγού από το αυξημένο του ενεργειακό κόστος.
Πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει και δυο και τρία χρόνια. Τι θα γίνει στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός των παραπάνω και της επισιτιστικής κρίσης που θα οδηγήσει στην «επανάσταση της κατσαρόλας» ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο, τόνισε ο κ. Λύκος.
Σε άλλο σημείο σχολίασε ότι, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων όταν όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτή τον Ερντογάν. Ο οποίος, από την πλευρά του απαιτεί να είναι ο βασικός παίκτης σε ότι αφορά την ροή ενέργειας. Τους ευρωπαίους τους ενδιαφέρει μόνο το εμπόριο και όχι στροφή προς την παραγωγική οικονομία.