Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας

9:18 π.μ. - Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Τρί, 02/18/2020
Image: Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

- «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

Νέα προκλητική ανακοίνωσησχετικά με την πρόθεση της Τουρκίαςνα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε ό,τι θεωρούν ως υφαλοκρηπίδα τους εξέδωσε το πρωί της Τρίτης τοτουρκικό υπουργείο Εξωτερικώνλίγες ώρες μετά την καταγγελία τουΝίκου Δένδιαότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  στην περιοχή την  οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα. » προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το μεσημέρι της Δευτέρας.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο των Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να χαραχθεί η γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νέα κίνηση της Τουρκίας με την οποία το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας.

Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με την υπογραφή του τουρκολυβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έκανε επτά αιτήματα προς την τουρκική γενική διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Την περιοχή αυτή που βρίσκεται ξεκάθαρα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεκδικούν οι Τούρκοι για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας!

Στα επτά αιτήματα της ΤΡΑΟ περιλαμβάνονται οι συντεταγμένες των 7 περιοχών που οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Κάποιες από τις 7 αυτές περιοχές στα ανατολικά της Κρήτης, βορειοανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Κάσου, σχεδόν εφάπτονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή βρίσκονται δίπλα-δίπλα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη.

Εκτός της άποψής τους ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι τη Λιβύη, οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού της Άγκυρας θέλουν να περάσουν και την άποψή τους ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όση είναι και η έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα έξι μίλια από τις ακτές. Και με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο όσα βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και άλλα, σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας η οποία κατά την άποψη των Τούρκων φτάνει μέχρι το μέσον του Αιγαίου, στον 25ο μεσημβρινό.

Η αντίδραση της Αθήνας

Μετά την γνωστοποίηση της δημοσίευσης των αιτημάτων της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης, το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα».

Καλοκαιρινός πυρετός

Διπλωματικοί παράγοντες έλεγαν ότι το θεατρικό αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ προς την τουρκική γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις μήνες για να εγκριθεί. «Πρόκειται για μια κίνηση της Τουρκίας στην σκακιέρα» έλεγε ενημερωμένη πηγή προσθέτοντας: «Αν όμως η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να στείλει πλοία για να πραγματοποιηθούν έρευνες στα ανοιχτά των τεσσάρων ελληνικών νησιών, άνωθεν ελληνικής υφακρηπίδας και πολύ περισσότερο σε περιοχές που ακουμπούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η απάντησή μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

protohema.gr