Επιλέξιμες οι ομβροδεξαμενές για άρδευση εκμεταλλεύσεων

9:34 π.μ. - Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
09:05 π.μ. - Τετ, 16/34/2018
Image: Επιλέξιμες οι ομβροδεξαμενές για άρδευση εκμεταλλεύσεων

Ως επιλέξιμη δράση τη δαπάνη για την κατασκευή ομβροδεξαμενών, με στόχο την άρδευση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου Tol, ενσωμάτωσε με τις αλλαγές της 2ης τροποποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνει ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι το υπουργείο έκανε αποδεκτή σχετική του πρόταση, ώστε να καταστούν επιλέξιμες οι ομβροδεξαμενές για άρδευση θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.
 
Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 της Υ.Α. για τα Σχέδια Βελτίωσης προστίθεται εδάφιο 1.2.7 ως εξής: «1.2.7 Είναι επιλέξιμη κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου τολ υπό την προϋπόθεση ότι η ομβροδεξαμενή γεμίζει από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.»
 
Να σημειωθεί ότι με επιστολή του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, το γεγονός ότι  η 1η τροποποίηση Σχεδίων Βελτίωσης, καθιστούσε επιλέξιμες τις ομβροδεξαμενές μόνο για ύδρευση ζώων.
 
Η δύσκολη όμως περίοδο που διανύουμε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, που πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα τις περιοχές οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας με εκτεταμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπως νότια του Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου, καθιστούσαν αναγκαία την επιλεξιμότητα δημιουργίας  τέτοιων υποδομών.
 
Όπως είχε τονίσει στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης, η έλλειψη αρδευτικών έργων, φραγμάτων και ταμιευτήρων αλλά και οι μεγάλες απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα και με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για νερό άρδευσης στις περιοχές αυτές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στην αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου για την διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν οι ομβροδεξαμενές, η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό της βροχής.
 
 
agronews.gr