Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην «Όμικρον»

8:43 π.μ. - Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021
08:11 π.μ. - Τρί, 30/43/2021
Image: Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην «Όμικρον»

Ο Stephane Bancel προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή

- Οι πρώτες μελέτες στη Νότια Αφρική έδειξαν ότι η «Όμικρον» μεταδίδεται εύκολα σε όλους, αλλά τα εμβόλια προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο

«Τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης "Όμικρον" από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή «Όμικρον», ενώ δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι θα υπάρxει μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».

protothema.gr