Επίκαιρη Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Αδιέξοδο των Αγροτών

10:22 π.μ. - Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
10:02 π.μ. - Παρ, 23/22/2024
Image: Επίκαιρη Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Αδιέξοδο των Αγροτών

Καλεί τον κ. Αυγενάκη να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας μας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, τον οποίο καλεί να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, καθώς η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης παρουσιάζονται όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, καθώς επίσης και οι αστοχίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ (2023-2027) αποτέλεσε ένα πραγματικό «ναυάγιο» με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εισοδήματα των αγροτών. Με την ιστορικά μικρότερη πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, οι αλλεπάλληλες αστοχίες στην πληρωμή της Βασικής και Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, καθώς και του Εθνικού Αποθέματος, το πρακτικά ανεφάρμοστο των Οικολογικών Σχημάτων και η μετάθεση της πληρωμής τους, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια και την αδυναμία της Κυβέρνησης.

Εξαιτίας αυτής της κυβερνητικής αδυναμίας οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι στο κύμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού στα τρόφιμα που η τελευταία διετία άγγιξε το 27% και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση με το ξηροθερμικό κλίμα, την παρατεταμένη λειψυδρία, στην οποία συμβάλει και η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών υποδομών, οδήγησε στη μείωση της παραγωγής σε κάποιες καλλιέργειες όπως η ελιά. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τις προκλήσεις της ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική κρίση και, εν τέλει, η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης έχουν σαν αποτέλεσμα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να μένουν πλήρως απροστάτευτοι.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής στην ουσιαστική προστασία των αγροτών και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων έναντι της άκρατης αισχροκέρδειας, μέσω της απουσίας αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, και της έξαρσης των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα της νοθείας ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η πλήρης ανυπαρξία μέτρων τόσο για τη διασφάλιση της αγροτικής γης όσο και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των αγροτών και των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων για την εξασφάλιση της παραμονής τους στο επάγγελμα. Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχασε τη μεγάλη ευκαιρία που της δόθηκε με το Ταμείο Ανακαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει και να θωρακίσει τον αγροτικό της τομέας, αντ΄αυτού κατεύθυνε τους πόρους για άλλη μία φορά στους «λίγους και μεγάλους».

Δεδομένων όλων αυτών των προβλημάτων, αλλά και άλλων που έχουν να κάνουν με την χρήση των ΑΠΕ, το πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες», τις άμεσες ενισχύσεις κα. ο αγροτικός κόσμος βιώνει εγκατάλειψη, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, να απαντήσει στα προβλήματα των αγροτών με ουσιαστικές προτάσεις και όχι κενές υποσχέσεις.