Επιδότηση μετακίνησης–διαμονής εργατών γης η πρόταση Βοριά στο ΥΠΑΑΤ στα πρότυπα του κοινωνικού τουρισμού

10:47 π.μ. - Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Πέμ, 03/47/2022
Image: Επιδότηση μετακίνησης–διαμονής εργατών γης η πρόταση Βοριά  στο ΥΠΑΑΤ στα πρότυπα του κοινωνικού τουρισμού

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μιλά στον Ηχώ 99,8 – Ήρθαν στο Ηράκλειο οι πρώτοι 30 εργάτες γης από τη Βόρεια Ελλάδα

Ώριμο έδαφος φαίνεται ότι βρήκε η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα Φλώρινας και Καστοριάς ώστε εργατικό δυναμικό από τη Βόρεια Ελλάδα να έρθει στην Κρήτη και να βοηθήσει στο λιομάζωμα. Ήδη 30 εργάτες γης έχουν έρθει στο Ηράκλειο για να εργαστούν. Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή, δίνει μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα που θα μπορούσε σε μελλοντικό χρόνο να "μεταφερθεί" και στον τομέα του τουρισμού όπου και εδώ παρουσιάστηκε φέτος, πρόβλημα.

Όπως είπε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοριάς, πράγματι οι πρώτοι εργάτες από Καστοριά και Φλώρινα έχουν έρθει στο νησί. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις που παραγωγοί που κάλυψαν τα μεταφορικά τους έξοδα για να έρθουν. Στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε ώστε πιο οργανωμένα και με τη στήριξη της πολιτείας, να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Αυτό που θα επισημάνουν στο ΥΠΑΑΤ είναι μεταξύ άλλων ότι τη δεκαετία του 1980 υπήρχε πρόγραμμα που επιδοτούσε ο τότε ΟΑΕΔ για την μεταφορά εργατών γης στην Κρήτη. Αυτό θα επιδιώξουν να ενεργοποιηθεί ξανά, είπε ο πρόεδρος του ΕΚΗ. Ο κ. Βοργιάς σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μπορούν τους χειμερινούς μήνες να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας και αυτό με κάποιο τρόπο θα πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη μετά το δέκατο λεπτό: