Επιδοτήσεις αγροτών: Φέτος θα καταβληθούν πρόωρα

12:14 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Πέμ, 16/14/2020
Image: Επιδοτήσεις αγροτών: Φέτος θα καταβληθούν πρόωρα

Προχωρούν οι διαδικασίες με τη συνδρομή των συνεταιρισμών για να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση και να καταβληθούν οι ενισχύσεις τον Ιούνιο

Με την πολύτιμη βοήθεια όλων των συνεταιρισμών, είναι πολύ εύκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και να πληρωθεί όλος ο κόσμος το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου. Μάλιστα, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο - με βάση και τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες - φέτος να καταβληθεί η προκαταβολή του 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης και όχι μόνο της Βασικής Ενίσχυσης, και συνεπώς θα καταβληθεί μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο της επιδότησης. Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεζάκης, ο οποίος, και ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, μας μεταφέρει το παράδειγμα το δικό του, όπου επιστρατεύονται ακόμα και τα μεταφορικά μέσα της οργάνωσης για να συγκεντρωθούν δικαιολογητικά παραγωγών!

«Ειδικά με τους κτηνοτρόφους έχουμε άριστη και άμεση συνεργασία. Εμείς θα βγούμε με αυτοκίνητο και όταν χρειαστεί θα πάμε πόρτα-πόρτα να παραλάβουμε σε όλη τη διάρκεια μιας μέρας τα χαρτιά για την επιδότηση. Και αναφέρομαι κυρίως στη γραφειοκρατική δουλειά που απαιτείται για να γίνουν οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων. Διότι εκεί απαιτούνται περισσότερες διαδικασίες απ' ό,τι στην ενεργοποίηση», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Γλεζάκης.

Όπως εξηγεί κ. Γλεζάκης, πολλοί παραγωγοί στα χωριά δε γνωρίζουν από υπολογιστές. Και κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να καταφέρουν από τους υπολογιστές να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι, είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τους ίδιους να δέχονται τις επισκέψεις των στελεχών του συνεταιρισμού για την παραλαβή των δικαιολογητικών. «Οπότε βλέπω ότι η διαδικασία προχωράει καλά, παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις όταν αποφασίστηκε να ανοίξει το ΟΣΔΕ με εξ αποστάσεως διαδικασίες ενεργοποιήσεων...».

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές μέσα στο καλοκαίρι, ο Γιάννης Γλεζάκης λέει: «Είναι κάτι που το ζητούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι σημαντικό να δοθούν οι προκαταβολές στο τέλος Ιουνίου, γιατί και ο κτηνοτρόφος θα μπορέσει να πάρει το τριφύλλι του νωρίς, αντί να το πληρώσει αργότερα στα 40 και 45 λεπτά το κιλό. Διότι τον Ιούνιο που η παραγωγή του τριφυλλιού είναι στο "φόρτε" της, η τιμή δεν ξεπερνάει τα 30 και 35 λεπτά το κιλό...».

Στο σημείο αυτό, το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι, επειδή όλοι οι συνεταιρισμοί της Κρήτης διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία, μπορούν να βοηθήσουν στην όλη διαδικασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αίτημα για τον Μάιο

Στο μεταξύ, ενώ κάθε χρόνο δίνεται ως προκαταβολή το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, δηλαδή το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορά σε Βασική Ενίσχυση συν "πρασίνισμα", τώρα γίνονται συζητήσεις να δοθεί το 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Χθες, βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., με τη συμμετοχή και του Ηρακλειώτη βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, ζήτησαν «προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Με ερώτησή τους προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με άλλους βουλευτές ζητούν την προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ο πρωτογενής τομέας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα και αδιέξοδο, που εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγική του ικανότητα και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τη μια μεριά οι εξαγωγές και η κατανάλωση έχουν επηρεαστεί από την κρίση και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει η αναγκαία ταμειακή ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν εφόδια για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της παραγωγής τους για την τρέχουσα περίοδο. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την καθυστέρηση ή αναστολή εξόφλησης των επιταγών που κατέχουν από πωλήσεις προϊόντων, αλλά και από την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την περίοδο.

Οι παραγωγοί ανέμεναν έτσι την ένταξή τους στα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά διαπίστωσαν ότι ο πρωτογενής τομέας απουσίαζε από αυτά.

Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια, χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης. O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευτικό νερό κ.λπ.) και επίλυση των θεμάτων εργατών γης.

Τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός είναι σταγόνα στον ωκεανό και δε λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία.

Δε σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη. Η αγροτική παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και "περισχοινισμούς". Υπάρχει ο καλλιεργητικός και παραγωγικός κύκλος. Εάν δε λάβουμε σήμερα μέτρα, και να θέλουμε αύριο δε θα μπορούμε να αποφύγουμε τη ζημιά.

Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν:

Επομένως η πιο κατάλληλη λύση που απομένει είναι η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών τώρα με απλοποιημένη διαδικασία, με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κ.λπ.). Λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν υπάρχει ασυμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, όπου θα συμψηφιστεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται ο υπουργοί: Πώς θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας των αγροτών; Θα προχωρήσουν σε ταμειακή διευκόλυνση ύψους 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μέσα στο Μάιο;».

neakriti.gr