Επίδομα 534 ευρώ: Ανακοινώθηκε η πληρωμή για τις αναστολές Δεκεμβρίου

12:28 μ.μ. - Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020
12:12 μ.μ. - Τρί, 29/28/2020
Image: Επίδομα 534 ευρώ: Ανακοινώθηκε η πληρωμή για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του νέου έτους θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για το επίδομα 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του νέου έτους θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για το επίδομα 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο είτε σε κλειστές είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο Mega.

Ο κ. Βρούτσης αρχικά ανέφερε πως οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων των πληττόμενων και των κλειστών επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στις 12 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να γίνει η υποβολή των σχετικών λιστών από τις επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, αλλά και να ανοίξει το σύστημα για τυχόν διορθώσεις λαθών.

«Εάν δεν υπήρχε η ΕΡΓΑΝΗ, οι πληρωμές θα γίνονταν με 2 ή 3 μήνες καθυστέρηση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει το δημόσιο χρήμα στα τυφλά».

Η ημερήσια αποζημίωση για που δικαιούται ο εργαζόμενος ανέρχεται σε 18 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι οι δηλώσεις των αναστολών, τόσο για κλειστούς με κρατική εντολή όσο και για πληττόμενους βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου με βάση κοινή προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του έως 31 Δεκεμβρίου. Εντός της ίδιας προθεσμίας, είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους

Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

dikaiologitika.gr