Επίδειξη mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς

10:58 π.μ. - Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Τετ, 07/58/2020
Image: Επίδειξη mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς

Παρουσίαση την Παρασκευή από κλιμάκιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας με επικεφαλής τον Δρ. Νικόλαο Καμπάνη

Την Παρασκευή 09-10-2020 και ώρα 11.30 π.μ., κλιμάκιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Κρήτης, με επικεφαλής τον Δρ. Νικόλαο Καμπάνη, Δ/ντή Έρευνας και επικεφαλή του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε., θα προχωρήσει στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, σε επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV (Remote Operating Vessel), που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ωκεανογραφικές μετρήσεις και αποκτήθηκε από το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, και θα χρησιμοποιηθεί στην μελέτη της διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρας – Γρα Λυγιάς – Στόμιο, που εκπονείται από το ως άνω Ίδρυμα.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROV έχει επιχειρησιακό βάθος 150 μ., είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων. Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές- side scan sonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση πυθμένα.

Στην παρουσίαση έχουν κληθεί να παραστούν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Ασπραδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, δημοσιογράφοι κ.λ.π.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτό χώρο (Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας), και θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέτρα.

Προσκαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παραβρεθούν, και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.