Έπιασε δουλειά η Κρητική Ομάδα Σκύλων

10:53 π.μ. - Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016
10:08 π.μ. - Δευ, 08/53/2016
Image: Έπιασε δουλειά η Κρητική Ομάδα Σκύλων

Περιπολεί και εντοπίζει φόλες και δηλητηριασμένα δολώματα

Δύο γερμανικοί ποιμενικοί 18 μηνών, η Ντάικα και η Καρίνα, αποτελούν την Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, η οποία εδώ και λίγες μέρες περιπολεί και εντοπίζει φόλες αλλά και σκοτωμένα ζώα τα οποία έχουν δηλητηριαστεί, προστατεύοντας έτσι την πανίδα της περιοχής.
 
Υπεύθυνοι για τους δύο γερμανικούς ποιμενικούς -που πραγματοποίησαν το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους στην Ανδαλουσία σε ειδικό κέντρο και το δεύτερο στην Κρήτη- είναι δύο ομοσπονδιακοί θηροφύλακες.
 
Ο Γιάννης Γρηγοράκης και η Καρίνα στη Δυτική Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο) και ο Σπύρος Νηστικάκης μαζί με την Ντάικα επιχειρούν στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι).
 
Ήδη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, οι δύο σκύλοι βρήκαν αρκετά δηλητηριασμένα ζώα και φόλες.
 
Πιο συγκεκριμένα εντόπισαν 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφήκες και φυτοφάρμακα που πιθανότατα είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων.
 
Η ομάδα κατέθεσε μάλιστα 3 μηνύσεις, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές πραγματοποίησε και μια αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου, υπόθεση που έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
 
Σύμφωνα με τους δύο θηροφύλακες, για τις αστικές περιοχές αυτοψίες θα γίνονται επιλεκτικά και σε συνεννόηση πάντα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου (Α’ ΚΟΚΔ), καθώς οι συνθήκες στις πόλεις, όπως πολυκοσμία, κίνηση οχημάτων, φασαρία, κίνηση άλλων ζώων κ.λπ., δυσχεραίνουν την απόδοση των σκύλων.
 
Προτεραιότητα
Η Κρητική Ομάδα Σκύλων, άλλωστε, επικεντρώνεται κυρίως στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων με προτεραιότητα στην ύπαιθρο, έπειτα από σχετική καταγγελία από ιδιώτες ή και αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Ειδικότερα θα πρέπει να ενημερώνουν για πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης είτε απευθείας τους χειριστές των σκύλων, είτε στα τηλέφωνα της Α’ ΚΟΚΔ (28210-98147) και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (2821-393281), είτε τις αρμόδιες υπηρεσίες ?Αστυνομία ή Δήμος? εάν πρόκειται για αστική περιοχή ή κοντά σε κατοικημένη περιοχή και την Αστυνομία ή τη Δασική Υπηρεσία εάν πρόκειται για την ύπαιθρο.



Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς, δηλαδή να περιγράφονται το ακριβές σημείο του περιστατικού και τα πιθανά ευρήματα. Η Ντάικα και η Καρίνα έφτασαν στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου για να συναντήσουν τους νέους ιδιοκτήτες-χειριστές, Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη.
 
Από εκείνη τη μέρα και μέχρι τις 20 Ιουλίου εκπαιδεύονταν καθημερινά με διπλές αυτοψίες και ασκήσεις μαζί με τους χειριστές τους, προκειμένου οι μεν σκύλοι να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού, οι δε χειριστές να εκπαιδευτούν στη δύσκολη εργασία που καλούνται να διεκπεραιώσουν.
 
Η παρουσία της Κρητικής Ομάδας Σκύλων προέκυψε τόσο ως ανάγκη για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο νησί όσο και ως επιθυμία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ) να συνεισφέρει πρακτικά και ουσιαστικά στην εξάλειψη της φόλας από την ύπαιθρο και τις περιαστικές περιοχές. Η αγορά και η εκπαίδευση των σκύλων έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΚ-ΜΦΙΚ τον Νοέμβριο του 2015 και με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
 
Πώς οι ποιμενικοί «καθαρίζουν» μια περιοχή
Τον τρόπο που επιχειρούν οι δύο γερμανικοί ποιμενικοί προκειμένου να «καθαρίσουν» μια περιοχή όπου υπάρχουν ύποπτα δείγματα με φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα περιγράφουν στο «Εθνος» οι θηροφύλακες Σπύρος Νηστικάκης και Γιάννης Γρηγοράκης.
 
«Πριν από λίγες μέρες υπήρχε καταγγελία ότι έχουν βάλει φόλες για σκυλιά στον Αγιο Νικόλαο του Νομού Λασιθίου δίπλα σ’ έναν παιδότοπο. Πήρα την Ντάικα, φτάσαμε στο σημείο και έκανε την περιπολία της ελεγχόμενα, δηλαδή κρατώντας την από το λουρί. Τελικά δεν εντόπισε κάτι και ο ”συναγερμός” έληξε» τονίζει ο Σπύρος Νηστικάκης.



 
Μια άλλη μέρα υπήρξε καταγγελία για φόλες στην περιοχή Ανώπολη Ηρακλείου. Αφού ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, η Ντάικα βρήκε δύο σκυλιά, υποδεικνύοντας στον χειριστή της ότι είναι δηλητηριασμένα.
 
«Μόλις το σκυλί εντοπίσει ένα δηλητηριασμένο ζώο ή μια φόλα σημαδεύει την περιοχή, δηλαδή κάθεται δίπλα από το εύρημα» αναφέρει ο κ. Νηστικάκης. «Σε περίπτωση -προσθέτει- που το σκυλί εντοπίσει ένα νεκρό ζώο, το οποίο δεν είναι δηλητηριασμένο, θα ειδοποιήσει τον χειριστή, αλλά δεν θα ”σημαδέψει” την περιοχή».
 
Τι γίνεται όμως μόλις βρεθεί φόλα ή ένα δηλητηριασμένο ζώο; Οι χειριστές των σκύλων μαζί με τους υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Δασών ή Περιβάλλοντος και τον κρατικό κτηνίατρο, από τους οποίους συνοδεύονται, συντάσσουν αναφορά και λαμβάνουν μέριμνα για όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
 
Από την πλευρά του ο κρατικός κτηνίατρος στέλνει σ’ ένα ειδικό κέντρο στην Αθήνα δείγματα από τα ευρήματα, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις και να υπάρχει ενημέρωση για το τι δηλητήριο υπήρχε.
 
Ο Γιάννης Γρηγοράκης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο «καθαρισμός» περιοχών από φόλες και δηλητηριασμένα ζώα προστατεύει ολόκληρο το οικοσύστημα. «Εάν ένα ζώο δηλητηριαστεί από φόλα, τότε μετατρέπεται το ίδιο σε δηλητήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπάνια πτηνά που βρίσκονται στην περιοχή, ερπετά και άλλα ζώα».



Καταγγελίες
Από τη στιγμή που θα αρχίσει η κυνηγετική περίοδος, τονίζει ο κ. Γρηγοράκης, αναμένεται να αυξηθούν οι καταγγελίες καθώς και οι περιπολίες για δηλητηριασμένα δολώματα. «Δυστυχώς πολλές φορές βάζουν τις φόλες βοσκοί ή λαθροθήρες για να μην πηγαίνουν οι κυνηγοί σε μια περιοχή».
 
Πάντως και οι δύο χειριστές των γερμανικών ποιμενικών, αφού ειδοποιηθούν από τον σκύλο για το πού βρίσκεται ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί, έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να πιστοποιούν από κάποια στοιχεία, όπως από το αν υπάρχουν νεκρά έντομα γύρω από το ζώο, αν όντως έχει πεθάνει το ζώο από δηλητήριο.