Επεισόδια στις Βρυξέλλες - Οδοφράγματα με κοπριές στήνουν οι αγρότες, με ρίψεις νερού απαντά η Αστυνομία

12:29 μ.μ. - Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Δευ, 26/29/2024
Image: Επεισόδια στις Βρυξέλλες - Οδοφράγματα με κοπριές στήνουν οι αγρότες, με ρίψεις νερού απαντά η Αστυνομία

Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης όπου σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών σημειώνονται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ.

Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης και ο πιο κεντρικός δρόμος Rue de la Loi είναι αποκλεισμένος.

Δείτε live εικόνα:

Υπό τον ήχο μουσικής και συνθημάτων, οι αγρότες στήνουν οδοφράγματα με κοπριά και καίνε ελαστικά.

Αστυνομικοί προσπάθησαν νωρίτερα να εμποδίσουν την διέλευση των αγροτών με τουλάχιστον τρία οχήματα εκτοξευτών νερού, ωστόσο εκείνοι με τα τρακτέρ τους έσπασαν τα κιγκλιδώματα και πλησίασαν το μέγαρο, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Με πανό «Αρμέξτε την αγελάδα, όχι τον αγρότη», οι αγρότες καλούν τους υπουργούς να είναι «λογικοί και να πάνε μαζί τους μία μέρα στη δουλειά, στο χωράφι, ή με τα άλογα ή τα ζώα, να δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο, λόγω των συνθηκών». 

Τα αιτήματα

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. 

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

protothema.gr