ΕΟΣ Λασιθίου: Ορειβατική εξόρμηση 16 -17-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Βουλγαρία

9:55 π.μ. - Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022
09:09 π.μ. - Τρί, 20/55/2022
Image: ΕΟΣ Λασιθίου: Ορειβατική εξόρμηση  16 -17-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Βουλγαρία

Φωτογραφίες από την αποστολή

  • 1η μέρα 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η αποστολή αναχώρησε με πρωινή πτήση από Ηράκλειο για Θεσσαλονίκη . Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε ο φίλος πρόεδρος του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης ιατρός Μάκης Χατζηθεοκλητος και αφού φορτώσαμε τον εξοπλισμό μας στο πούλμαν πήγαμε στην πόλη όπου μας προσφέρθηκε κέρασμα . Ξεναγηθήκαμε στην πόλη και στα γραφεία του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης όπου μας δόθηκαν και αναμνηστικά .

Στις 4 .30 μμ αφού συγκεντρωθήκαμε και οι δυο σύλλογοι στο αρχαιολογικό μουσείο αναχωρήσαμε για Μπόροβετς Βουλγαρίας όπου φθάσαμε ωρα 9μμ στο ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενούσε για τις επόμενες δυο ημέρες .

  • 2η μέρα 17 Σεπτεμβρίου 2022

Χιονοδρομικό Μπόροβετς 1321μ – καταφύγιο Μουσαλά 2750μ.

Οι δυο σύλλογοι ξεκίνησαν την ορειβατική διαδρομή έξω από το χιονοδρομικό κέντρο . Επειδή τα lift και οι γόνδολες δεν λειτουργούσαν λόγω αέρα και που θα μας ανέβαζαν σε υψόμετρο 2300μ αποφασίστηκε η ανάβαση ως την κορυφή να ξεκινήσει απο εκεί . Διασχίζοντας μια εκπληκτική διαδρομή σε χωματόδρομο ανηφορική σε όλο της το μήκος μέσα σε δάση με πανύψηλα έλατα φθάσαμε σε υψόμετρο 2100μ. όπου και ξεκίνησε σιγανό ψιλόβροχο .

Απο εκείνο το σημείο επέστρεψαν όσοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό δεν θα ανέβαιναν στην κορυφή . Για τα καταφύγια με τις αλπικές λίμνες και την κορυφή η συνέχισαν 24 άτομα .

hxonews

Στο 1ο καταφύγιο στα 2300μ έμειναν τρία άτομα και στο ψηλότερο στα 2750μ ανέβηκαν 21 άτομα . Εκεί αφού ξεκουραστήκαμε φορέσαμε στεγνά ήπιαμε τσάι ,αποφασίσαμε οι συντονιστές λόγω των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών της κορυφής να μην ρισκάρουμε την ασφάλεια της ομάδας και να επιστρέψουμε . Ο άνεμος στην κορυφή έφτανε στα 70χλμ την ώρα η αίσθηση του ψύχους στους -5 το μονοπάτι από βράχους γρανίτες πολύ γλιστερό και η βροχή έκαναν απαγορευτική την ανάβαση .

Η κορυφή θα είναι πάντα εκεί και θα μας περιμένει !

Υψόμετρο καταφυγίου 2750μ .

Θερμοκρασία έξω απο το καταφυγιο Musala 3C

Η κατάβαση μας άρχισε ώρα 14:50 μέσα στην βροχή και μας συνόδευε ως το Μπόροβετς ώρα 18:45 .

Υψομετρική απόσταση 1430μ .

Συνολική απόσταση που διασχίσαμε 25 χλμ

  • 3η μέρα 18 Σεπτεμβρίου 2022 .

Δυστυχώς η ημέρα ξημέρωσε με βροχή και αποφασίστηκε να μην πεζοπορήσουμε στις  7 λίμνες της Ρίλα όπως είχε σχεδιαστεί .

Η εναλλακτική διαδρομή που είχε σχεδιαστεί άψογα από τον συντονιστή Χρήστο Παπαχρήστο και την Χαλίαζη Γιώτα ήταν στην περιοχή του Μέλνικ - Μελένικο στα Ελληνικά .

hxonews

Μια πανέμορφη περιοχή με σχηματισμούς που έμοιαζαν με χωμάτινες πυραμίδες και θύμιζαν Καππαδοκία . Η πεζοπορία μας 7 χλμ σε κατάφυτη περιοχή περιλάμβανε και επίσκεψη στο μεσαιωνικό βυζαντινό Μοναστήρι Ροζηνού που ως το 1921 ήταν μετόχι της Ι Μ Ιβήρων Αγίου Όρους. Αφού σταματήσαμε και απολαύσαμε σε πολλά σημεία το τοπίο ,καταλήξαμε μέσα από την κοιλάδα στο γραφικό χωριό Μέλνικ που έχει χρώμα και αρχιτεκτονική που θυμίζει χωριά της Μακεδονίας μας .

Περιπλανηθήκαμε στο όμορφο χωριό που το διασχίζει κοίτη χειμάρρου με ξύλινες γέφυρες. Έπειτα σε ταβέρνα του χωριού γευματίσαμε και μετά πήραμε ώρα 16:00 τον δρόμο της επιστροφής .

Ευχαριστούμε τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία την συνεργασία την ευχάριστη εμπειρία και υποσχόμαστε να ανταποδώσουμε την φιλοξενία σύντομα .

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ