Έντονη αντιπαράθεση για την ποιότητα του νερού στην Ιεράπετρα

11:51 π.μ. - Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Πέμ, 15/51/2020
Image: Έντονη αντιπαράθεση για την ποιότητα του νερού στην Ιεράπετρα

Να τοποθετηθούν αυτόματοι χλωριωτές η πρόταση της επιτροπής υγεία στον Δήμο

Το θέμα της ποιότητας του νερού απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας υπό την προεδρία του κ. Σαραντώνη. Το μέλος της επιτροπής κ. Σταύρος Χατζάκης δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ¨Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» , καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι κάποιες αναλύσεις την περίοδο από το 2016 – 2019 σε ορισμένες ορεινές κυρίως περιοχές της Ιεράπετρας, έχουν τιμές που δείχνουν ότι υπάρχει μια παθογένεια με κολοβακτηρίδια από περιττώματα ανθρώπων ή ζώων. Αυτά τα ευρήματα δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει καθώς καταγράφονται στις αναλύσεις που κάνει και ανακοινώνει ο δήμος. Όποιος καταναλώνει τακτικά ή κατά περιόδους νερό με κολοβακτηρίδια μπορεί να νοσήσει με γαστρεντερίτιδα, πυρετό, διάρροια κλπ. . Που σημαίνει ότι ανάλογα με την ηλικία ή την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, η ποιότητα του νερού μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του. Ο Δήμος εάν κατά τις αναλύσεις διαπιστώσει ότι προκύπτουν αυξημένες τιμές προχωρά σε χλωρίωση. Η χλωρίαση μπορεί να κρατήσει κάποιο χρονικό διάστημα και μετά πάλι οι τιμές να ανέβουν είπε ο κ. Χατζάκης. Πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας κάποια περίοδο έγιναν αρχές καλοκαιριού και οι αντίστοιχες αναλύσεις του νερού εκείνη την περίοδο είχαν αυξημένες τιμές. Αυτό σαφώς πρέπει να προβληματίσει τόνισε. Είπε ακόμη ότι η επιτροπή υγείας αυτό που προτείνει είναι να τοποθετηθούν αυτόματοι χλωριωτές.

Στη συζήτηση παρενέβη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Μαστοράκης λέγοντας ότι φέτος έχουν δεχθεί ως υπηρεσία 4 αιφνιδιαστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα αποτελέσματα βγαίνουν καθαρά. Οι αναλύσεις από την υπηρεσία και τον εξωτερικό συνεργάτη και το διαπιστευμένο εργαστήριο γίνονται ανα τακτά χρονικά σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα γίνονται άμεσα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Όταν γίνεται χλωρίωση πραγματοποιείται μέσα σε μια εβδομάδα ανάλυση για να διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ως προς την πρόταση της επιτροπής για αυτόματους χλωριωτές σχολίασε ότι θα πρέπει στα σημεία αυτά να υπάρχει ρεύμα κάτι που δεν είναι εφικτό.

Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώνονται οι αναλύσεις του νερού κάθε δυο μήνες και όχι κάθε τέλος του χρόνου όπως γίνεται μέχρι τώρα.