Έντονη ανησυχία Καλιοντζή μετά την χθεσινή πυρκαγιά στις Μάλλες - Προβληματισμός για την φετινή αντιπυρική περίοδο

10:34 π.μ. - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Δευ, 01/34/2024
Image: Έντονη ανησυχία Καλιοντζή μετά την χθεσινή πυρκαγιά στις Μάλλες - Προβληματισμός για την φετινή αντιπυρική περίοδο

Φανερά ανήσυχος για το φετινό καλοκαίρι ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας

Με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Ξακουστής, στις Μάλλες, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κος Δ. Καλιοντζής, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το κλίμα της εποχής το οποίο λόγω της ξηρότητας του ευνοεί πυρκαγιές όπως τη χθεσινή, η οποία εξαπλώθηκε τάχιστα χωρίς να υπάρχουν δυνατά μποφόρ για να ευνοήσουν την ενδυνάμωσή της και για την κατάσβεση και τον περιορισμό της οποίας χρειάστηκε η κινητοποίηση πολλών πυροσβεστικών δυνάμεων. Μάλιστα, η χθεσινή πυρκαγιά και ειδικότερα η εξάπλωση της, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με καλοκαιρινή πυρκαγιά με 4-5 μποφόρ, με τη διαφορά ότι η χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Ξακουστής, εκτυλίχθηκε με μικρότερη θερμοκρασία, με πολύ λιγότερα μποφόρ, -συγκριμένα ένα μποφόρ-, επικρατούσε δηλαδή άπνοια όμως παρόλα αυτά εξαπλώθηκε γρήγορα και η κατάσβεση της φωτιάς ήταν μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Ο προβληματισμός λοιπόν του διοικητή της πυροσβεστικής, οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας στη φύση, λόγω της ανομβρίας που είχε η περιοχή μας το φετινό χειμώνα, και στην μετέπειτα πορεία των πυρκαγιών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που αναμένεται λόγω της εποχής και στη δυσκολία κατάσβεσης που υπάρχει ακριβώς λόγω της ξηρότητας αυτής. Για το λόγο αυτό, ο κος Καλιοντζής αναφέρει πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η έναρξη της φωτιάς διότι κρίνεται δύσκολη η περίοδος που αρχίζει από εδώ και πέρα με την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιοριστεί με βάση τις συνθήκες του κλίματος της περιοχής. Ο Απρίλιος είναι γενικά, ένας μήνας άκρως επικίνδυνος για την έναρξη και την εξάπλωση μίας πυρκαγιάς.

hxonews
hxonews

Σε ερώτηση που δέχθηκε, για την σωστή στελέχωση και επάνδρωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας απάντησε πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις τόσο σε οχήματα όσο και στο προσωπικό, το οποίο θα αυξηθεί την πρώτη μέρα του Μαΐου. Ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπυρική περίοδο και στην απαγόρευση καύσης, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει νωρίτερα φέτος, στις 15 Απριλίου και γίνονται προσπάθειες να γίνει πρόσληψη του προσωπικού νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου καθώς υπάρχει έντονη ανάγκη. Επίσης, κάνει λόγο για την επιβολή προστίμων και ποινών σε περίπτωση εκτίμησης από την πυροσβεστική για ύπαρξη δόλου, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό επικίνδυνων για τη φύση συμβάντων και η επίστηση μεγαλύτερης προσοχή σε καταστάσεις όπως είναι η καύση ξύλων στην ύπαιθρο κλπ., σε τόσο επικίνδυνους μήνες. Ο διοικητής της πυροσβεστικής απάντησε επίσης πως η εκπαίδευση εθελοντών είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερο καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και επίσης υπάρχει έλλειψη χρόνου.

-

hxonews
hxonews
hxonews