ΕNTOMOLAND | Τα ντόπια ωφέλιμα έντομα - σύμμαχοι των παραγωγών της Ιεράπετρας

11:39 π.μ. - Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Παρ, 11/39/2024
Image: ΕNTOMOLAND | Τα ντόπια ωφέλιμα έντομα - σύμμαχοι των παραγωγών της Ιεράπετρας

Στο στούντιο της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» φιλοξενήθηκαν ο κος Αντώνης Θωμαδάκης, ιδιοκτήτης της ΕNTOMOLAND και ο κος Πέτρος Μαστοράκης, γεωπόνος, όπου μίλησαν για τα ωφέλιμα έντομα που παράγονται στην Ιεράπετρα, την εξέλιξη που είχε η εταιρία από πέρυσι αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον

Το Nesidiocoris tenuis στην καλλιέργεια αγγουριού

 Ο κος Θωμαδάκης μας ενημέρωσε ότι φέτος έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του αλευρώδη με Nesidiocoris tenuis με διαφορετική τεχνική σε σχέση με πέρυσι. 

Αυτό που πρέπει να  κάνουν φέτος οι παραγωγοί  είναι μόλις  πάρουν τα φυτά από το φυτώριο να  εξαπολύσουν  αμέσως το Nesidiocoris tenuis. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν ομοιόμορφη εξαπόλυση και μετά από περίπου 15 μέρες κάνουν άλλη μία εξαπόλυση Nesidiocoris tenuis ώστε να γίνεται πολύ καλή εγκατάσταση.

Όσον αφορά την τιμή του, ο κος Θωμαδάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η εξαπόλυση κοστίζει εκατό ευρώ το στρέμμα και συνολικά συνήθως χρειάζονται δύο εξαπολύσεις. Συνεπώς, με αυτό το έντομο έχουμε εύκολη και οικονομική εξαπόλυση. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα μυκητοκτόνα οπότε μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας.

Επίσης, είναι ανθεκτικό απέναντι σε αρκετά εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα του Nesidiocoris tenuis είναι τόσο καλή που υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι καλλιέργησαν αγγούρι, ξερίζωσαν και φύτεψαν αμέσως και τόσο τα φυτά στο τέλος της καλλιέργειας ήταν καθαρά αλλά και τα καινούρια φυτά ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα.

Το Nesidiocoris tenuis είναι το ίδιο έντομο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της tuta absoluta και μπορεί να μας δώσει λύσεις και για τη θρίπα και τον αλευρώδη στο αγγούρι. Στην ντομάτα η ΕNTOMOLAND έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ντομάτες τύπου βελανίδι, σε τσαμπιά και σε ντομάτες Long Life. Η αντιμετώπιση της tuta absoluta είναι πιο δύσκολη σε ντομάτες τύπου Beef. Γι’ αυτό και φέτος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς , η εταιρεία του κ. Θωμαδάκη δοκιμάζει ένα πρόγραμμα σε παραγωγούς που καλλιεργούν μεγαλόκαρπες ντομάτες για ολοκληρωμένη διαχείριση της tuta absoluta. Έτσι, θα συνεργαστούν όλοι μαζί, συνδυάζοντας τις γνώσεις τους ώστε να υπάρξει μία πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα πλεονεκτήματα του Nesidiocoris tenuis

Το Nesidiocoris tenuis παράγεται στην Ιεράπετρα με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Το έντομο αυτό είναι ιθαγενές και αυτό είναι πλεονέκτημα καθώς ο βιότυπός του είναι προσαρμοσμένος στην περιοχή της Ιεράπετρας με αποτέλεσμα να είναι πιο αποτελεσματικό και έτσι γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση της tuta asoluta. Αν και είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα έχει ένα μειονέκτημα, δεν είναι εύκολο να το μεταφέρεις από μακριά.

Ο ανταγωνισμός φέρνει το Nesidiocoris tenuis από το Μαρόκο και την Ισπανία με αποτέλεσμα το προϊόν να υποβαθμίζεται. Το πλεονέκτημα της ΕNTOMOLAND είναι ότι το προϊόν που παράγει είναι ντόπιο οπότε είναι προσαρμοσμένο στις εδώ συνθήκες κάτι που το κάνει πιο αποτελεσματικό και επίσης δεν ταλαιπωρείται στην μεταφορά άρα ο παραγωγός το παίρνει σε καλύτερη κατάσταση.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο κος Μαστοράκης, ο οποίος συνεργάζεται με τον κ. Θωμαδάκη στην ΕNTOMOLAND. «Το βασικό όπλο για την ανάπτυξη της εταιρείας είναι η παρατήρηση της φύσης», ανέφερε ο κος Μαστοράκης. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να παρατηρεί τη φύση και να προσπαθεί να την αντιγράψει και όχι να λειτουργήσει παρεμβατικά.

Όσες εφαρμογές Nesidiocoris έγιναν στο αγγούρι στις καλοκαιρινές καλλιέργειες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και βλέπουν πάρα πολλούς παραγωγούς να έχουν αγκαλιάζει το «ντόπιο» έντομο. Αυτό που κάνει η εταιρία μετά την εξαπόλυση είναι να συνεχίζει την παρατήρηση μέσα και έξω από το χωράφι με εβδομαδιαίες επισκέψεις από την τεχνική ομάδα της εταιρείας καθώς μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς. «Όταν αρκετοί παραγωγοί αποφασίσουν να κάνουν χρήση ωφέλιμων εντόμων τότε δημιουργούνται ζώνες και επανέρχεται η ισορροπία της φύσης», ανέφερε ο κος Μαστοράκης. Με την σταδιακή αύξηση της χρήσης ωφέλιμων εντόμων στην περιοχή της Ιεράπετρας ίσως φτάσουμε στο σημείο να μην είναι απαραίτητη η χρήση εντομοκτόνων. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρχει ισορροπία, είπε ο κος Μαστοράκης.

hxonews

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο παραγωγός για να μπορέσει να  βάλει το έντομο αμέσως μόλις πάρει τα φυτά είναι να ενημερώσει το φυτώριο ώστε να μην κάνει ψεκασμούς που σκοτώνουν το Nesidiocoris. Το συγκεκριμένο ωφέλιμο, όσο μεγάλος και εάν είναι ο πληθυσμός του, δεν κάνει ζημιά στα αγγούρια. Αυτό που μπορεί να φάει είναι οι μεγαλόκαρπες ντομάτες καθώς ο χυμός τους αποτελεί τροφή για αυτό. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα καθώς οι παραγωγοί μπορούν το βάλουν χωρίς να έχουν εχθρούς και έτσι να εγκατασταθεί πριν από τον εχθρό. Αυτό το πλεονέκτημα όμως μπορεί να γίνει και μειονέκτημα καθώς ο χυμός αποτελεί εξαιρετικό φαγητό για το συγκεκριμένο έντομο και έτσι εάν ο καιρός είναι ζεστός, μπορεί να κάνει μεγάλους πληθυσμούς και να κάνει ζημιές. Φυσικά υπάρχει λύση σε αυτό το μειονέκτημα καθώς ο παραγωγός μπορεί να ψεκάσει με ένα χημικό που θα κρατάει χαμηλά και την tuta. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με τον παραγωγό, τον γεωπόνο και την ΕNTOMOLAND. Ο γενικός κανόνας για να καταλάβει ο παραγωγός ότι θα πρέπει να γίνει μείωση του πληθυσμού είναι η ύπαρξη 5 με 6 εντόμων στην κορυφή του φυτού.

Η χρήση του συγκεκριμένου εντόμου στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας φέτος θα γίνει σε 800 με 1000 στρέμματα, συνέχισε ο κος Θωμαδάκης. Η εταιρία έχει παρουσία και στα Χανιά, στην Μεσαρά, στην Πελοπόννησο και την Θεσσαλία. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο εταιρίες που παράγουν ωφέλιμα έντομα και αυτό δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Δάκος

Πέρα από το Nesidiocoris, η εταιρία έχει ωφέλιμα έντομα για όλες τις καλλιέργειες όπως τις πιπεριές,  τις μελιτζάνες αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες ώστε να βοηθήσουν τον παραγωγό να βγάλει μία καθαρή καλλιέργεια με όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα. Όσον αφορά το δάκο, ο κος Θωμαδάκης μας ενημέρωσε ότι συνεχίσουν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης του δάκου χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Αυτό που έχει σημασία να σημειωθεί είναι ότι μέσω του προγράμματος είδαν ότι εάν ελεγχθεί ο δάκος τον Δεκέμβριο μέχρι το Γενάρη φαίνεται ότι το μεγαλύτερη ποσοστό των προνυμφών είναι παρασιτισμένες από το ωφέλιμο που προσπαθούν να παράξουν. Αυτό δείχνει ότι εάν αυξηθεί ο δάκος, αυξάνεται και αυτό κάτι που είναι πιθανό να δώσει λύση. Για να γίνει σωστή εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεργασία με τις διευθύνσεις Γεωργίας. Το δεύτερο είναι ότι ελάχιστα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για το δάκο δεν σκοτώνουν τα ωφέλιμα. Δεν μπορεί να ψεκάζουμε όλη την Κρήτη με φάρμακα που δεν διανοούμαστε να βάλουμε σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση μέσα στο θερμοκήπιο, σχολίασε ο κος Θωμαδάκης. Θα μπορούσε λοιπόν να εφαρμοστεί η χρήση ωφέλιμων εντόμων στην αντιμετώπιση του δάκου αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει συνολικά.

Κλείνοντας, ο κος Μαστοράκης είπε ότι ο παραγωγός της Ιεράπετρας ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος και του δίνεται ακόμα μια φορά η ευκαιρία να πρωτοπορήσει χρησιμοποιώντας προϊόν που παράγεται στην Ιεράπετρα δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αγκαλιάζουμε ότι είναι καλό και προέρχεται από τον τόπο μας καθώς είμαστε ένα τόπος παραγωγικός σε πολλά επίπεδα.