Εντολή παράδοσης πήραν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης

2:38 μ.μ. - Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
02:05 μ.μ. - Τρί, 17/38/2022
Image: Εντολή παράδοσης πήραν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης

Εντολή του Γενικού Επιτελείου στους διοικητές να «σώσουν τις ζωές του προσωπικού». Μεταφέρονται σε ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή. Κάποιοι Ουκρανοί παραμένουν στο Azovstal

Οι ουκρανικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την «αποστολή» τους στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της χώρας.

Οι διοικητές των μονάδων που σταθμεύουν στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έχουν λάβει εντολή «να σώσουν τις ζωές του προσωπικού», ανέφερε επίσης η δήλωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το CNN.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το εργοστάσιο χάλυβα, το τελευταίο καταφύγιο στην πόλη που είχε γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης υπό τους ανελέητους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar περιέγραψε την επιχείρηση εκκένωσης σε ξεχωριστή δήλωση, σημειώνοντας ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στο Azovstal. «Πενήντα τρεις σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν από το Azovstal σε μια ιατρική μονάδα στο Novoazovsk για ιατρική περίθαλψη», είπε. «Άλλα 211 άτομα μεταφέρθηκαν στην Olenivka μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Μια «διαδικασία ανταλλαγής» θα οδηγήσει τους εκτοπισμένους να μεταφερθούν τελικά στο σπίτι, είπε επίσης ο Malyar.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωες ζωντανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια δήλωση σχετικά με την εκκένωση, ευχαριστώντας τον ουκρανικό στρατό και τους διαπραγματευτές, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η 82η μέρα της άμυνάς μας φτάνει στο τέλος της. Δύσκολη μέρα. Αλλά αυτή η μέρα, όπως όλες οι άλλες, έχει στόχο ακριβώς τη σωτηρία της χώρας μας και του λαού μας», είπε ο Ζελένσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είχε αποφασιστεί κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η διέλευση τραυματιών Ουκρανών στρατιωτικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Απομακρύνθηκαν 256 Ουκρανοί

Διακόσιοι πενήντα έξι ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε αργότερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για "παράδοση", ενώ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

"Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

euro2day.gr