Ένταξη αγροτών στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης

11:54 π.μ. - Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018
11:03 π.μ. - Δευ, 05/54/2018
Image: Ένταξη αγροτών στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης

Η ημερομηνία για τη διαδικασία έληγε στις 4 Μάη, όμως έχει ήδη λάβει ένα μήνα παράταση, μετά από την επίσημη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Ως μια πρώτη τάξης ευκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί η περίοδος που έχουν οι αγρότες και στην Κρήτη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης!
 
Η ημερομηνία για τη διαδικασία έληγε στις 4 Μάη, όμως έχει ήδη λάβει ένα μήνα παράταση, μετά από την επίσημη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ετσι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν την αίτηση τους για την ένταξη στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης θα μπορούν να επισκέπτονται την Ενωση Ηρακλείου.
 
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος λέει πως υπαρχει ενδιαφέρον στην Κρήτη απο αγρότες που αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τις καλλιέργειες τους.
 
Σε ολη την Ελλάδα εχουν κατατεθεί 10.444 αιτήσεις, την ώρα που στο νησί οι αιτήσεις είναι χιλιάδες. Χαρακτηριστικά μόνο μέσω της ΕΑΣΗ, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1200.
 
Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη που μπορεί να καλύψει το πρόγραμμα είναι πανω από 300 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο για τους Έλληνες παραγωγούς, που «τρέχει» μετά από μία επταετία αδράνειας και στασιμότητας.
 
Τι είναι τα Σχέδια Βελτίωσης
 
Τα σχέδια βελτίωσης είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που απαιτεί σωστή προετοιμασία. 
 
Στα Σχέδια Βελτίωσης περιλαμβάνονται οι δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».
 
Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 300.000.000 ευρώ περίπου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). 
 
Το ποσό αυτό κατανέμεται στις περιφέρειες της χώρας ανά δράση. Σημειώνεται ότι για τη Δράση 4.1.1, το 25% της δημόσιας δαπάνης θα κατευθυνθεί για την ένταξη αιτήσεων που υποβάλλονται από συλλογικά σχήματα. Για τη Δράση 4.1.3, το αντίστοιχο ποσοστό κατανομής πιστώσεων μεταξύ κατηγοριών δικαιούχων είναι 50%.
 
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής ενός παραγωγού είναι να μην είναι απλώς ενεργός γεωργός ή κτηνοτρόφος, αλλά να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη.
 
 
ekriti.gr