Μέσω δημόσιας παρέμβασής του, ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας) ασκεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με το πολυσυζητημένο καλώδιο της Κρήτης, ενώ θέτει μια σειρά προβληματισμούς και ερωτηματικά.
Ας τα δούμε αναλυτικά. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) του ΑΔΜΗΕ, ο ΕΣΑΗ απέστειλε δημόσια επιστολή, στην οποία εστιάζει σε καίρια ζητήματα, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες ότι έχουν αλλοιωθεί ή αγνοηθεί διάφορες παράμετροι σχετικά με το γενικό προσανατολισμό του προγράμματος, αλλά και συγκριμένα υπό ένταξη στο σχέδιο έργα.
Συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι η επιλογή ως βασικού σεναρίου εργασίας αυτού που θέλει καλύτερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και σε σχέση με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ουσιαστικά υπονομεύει όλη τη συλλογιστική που αναπτύσσεται στο σχεδιασμό.
Ένα ακόμα ζήτημα που θέτει ο ΕΣΑΗ έχει να κάνει με το ότι η υπάρχουσα μορφή του σχεδίου αντίκειται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση περί ολοκλήρωσης της αγοράς εξισορρόπησης εντός του 2017.
Ο Σύνδεσμος ζητά να τροποποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο, ώστε να προβλέπεται η λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς το αργότερο εντός του α' εξαμήνου του 2018.
Η διασύνδεση της Κρήτης
Σε πρώτο κάδρο από πλευράς ενστάσεων και ανησυχιών του Συνδέσμου των Ιδιωτών Ηλεκτροπαραγωγών βρίσκεται η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης.
Στην επιστολή του, ο ΕΣΑΗ χαρακτηρίζει «ακατανόητο» το γεγονός ότι στο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται η διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης σε λειτουργία ήδη από το 2020, όμως η ενεργειακή ζήτηση της Κρήτης, που θα καλύπτεται μέσα από τη συγκεκριμένη διασύνδεση, δεν αποτυπώνεται στη συνολική ζήτηση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος για την περίοδο 2020-2025.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παρέμβαση του ΕΣΑΗ, το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ως προς τη διασύνδεση της Κρήτης αγνοεί το ισχύον πρόγραμμα (2017-2026), όπως διαμορφώθηκε μετά την περσινή διαβούλευση, αλλά και τις οδηγίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το Διαχειριστή.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, ενώ έχει αποφασιστεί η επίσπευση της λειτουργίας και της βασικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με τη λειτουργία του πρώτου πόλου ισχύος 350 μεγαβάτ της διασύνδεσης να προσδιορίζεται στο 2022 και τη λειτουργία του δεύτερου πόλου στο 2024, το προτεινόμενο πρόγραμμα επιστρέφει στην αρχική μορφή του περσινού σχεδίου προγράμματος.
Όπως επισημαίνει ο ΕΣΑΗ, προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα γιατί ο Διαχειριστής επιλέγει την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο πόλων της γραμμής συνεχούς ρεύματος και όχι τη σταδιακή ένταξή τους. Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του εστιάζει στο ζήτημα της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης επαρκεί, μαζί με τους υπάρχοντες πετρελαϊκούς σταθμούς, που θα βρίσκονται σε περιορισμένη λειτουργία, για να καλύψει την περίοδο 2020-2025 και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στην Κρήτη», υπογραμμίζεται.
Ο ΕΣΑΗ ζητά και περαιτέρω τεκμηρίωση σχετικά με το αν η διασύνδεση της Κρήτης, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες πετρελαϊκούς σταθμούς σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, θα προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια εφοδιασμού.
«ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ»
Η αναφορά Γ. Σταθάκη
Για το θέμα, θυμίζουμε, είχαμε πρόσφατα επίσημες αναφορές διά στόματος του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
Ο Χανιώτης υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος είχε επισημάνει τα εξής:
«Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης έχει δύο στάδια: Το ένα στάδιο προχωράει και αδειοδοτείται το έργο. Είναι στην πρώτη προτεραιότητα η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου. Αυτό θα εξασφαλίσει μια σημαντική προσφορά ενέργειας από τον υπό κατασκευή σταθμό στη Μεγαλόπολη.
»Το δεύτερο στάδιο σχετικά με το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι και πιο σημαντικό. Έχει κατοχυρώσει το έργο ο ΑΔΜΗΕ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον για το έργο. Είναι υπό συζήτηση να βρεθεί η άριστη λύση».
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης
Πηγή: neakriti.gr