Ενιαία ενίσχυση: Μέσω του gov.gr οι αιτήσεις για την επιδότηση

8:50 π.μ. - Τρίτη, 12 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Τρί, 12/50/2022
Image: Ενιαία ενίσχυση: Μέσω του gov.gr οι αιτήσεις για την επιδότηση

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

Η δέσμευση και συνεργασία των στελεχών του οργανισμού για την επίτευξη της ουσιαστικής αλλαγής του επιχειρησιακού καθεστώτος που υφίσταται στην υποβολή, συλλογή και επεξεργασία των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, αλλά και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) συνολικά, αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Απριλίου, το μεσημέρι, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, με τον πρόεδρο, Δημήτρη Μελά, καθώς και με τη Διοίκηση και τους Διευθυντές του Οργανισμού.

«Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ανακοινώθηκε η μετάβαση στη νέα εποχή με την υλοποίηση ενός ψηφιακού άλματος, αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουρδσγείο, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στην οποία θα αξιοποιούνται και ενσωματώνονται όλα τα νέα διαθέσιμα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία που συντελούν στην υλοποίηση αυτής της κορυφαίας μεταρρύθμισης στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, σημείωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και αναμένονται περισσότερες απαντήσεις - αναλύσεις απο τον υπουργό, κατά την αυριανή συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο κ. Γεωργαντάς, στην Κρήτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του πρόκειται να βρεθεί στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπου θα έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτη, Σταύρο Αρναουτάκη, παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, αλλά και κομματικά στελέχη.

Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και αποτελεί εκπλήρωση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr).

Η υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης, καθώς και η διαδικασία πληρωμών θα γίνονται με αμεσότητα, ταχύτητα, χωρίς επιβαρύνσεις, με τη θεσμική κατοχύρωση της πολιτείας, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Η οικονομική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, εγγυημένα, θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ενταγμένη στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επίσης, δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για πλήθος δράσεων και έργων που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται, παράλληλα, ο θεσμικός ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διασφαλίζονται τα δεδομένα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και διευκολύνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Τέλος, σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση που ανακοινώνεται, ενισχύει και επικυρώνει τη σύννομη και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

neakriti.gr