Ενιαία Διαχείριση Υδάτων: Ποιος ο ρόλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

10:34 π.μ. - Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
10:09 π.μ. - Πέμ, 19/34/2024
Image: Ενιαία Διαχείριση Υδάτων: Ποιος ο ρόλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Δέσμευση Παπαδογιάννη για συνάντηση με φορείς στην Ιεράπετρα - Δεν καταργούνται οι υγιείς ΤΟΕΒ

Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚΑΕ- Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., φιλοξενήθηκε στον αέρα του Ηχώ 99,8 όπου μίλησε για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και τον ρόλο που φαίνεται να παίζει ο ΟΑΚ σε αυτή.

Όπως είπε ο κ. Παπαδογιάννης, είναι πολύ πρώιμο το στάδιο για να ορίσουμε την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ρόλος που θέλουν να παίξει ο ΟΑΚ είναι αυτός του στρατηγικού παίκτη της διαχείρισης του νερού στην Κρήτη τόσο στο κομμάτι της ύδρευσης όσο και της άρδευσης. Ο ΟΑΚ έχει εκπονήσει ένα διαχειριστικό σχέδιο των νερών της Κρήτης αλλά αυτή η μελέτη χρειάζεται βελτίωση και επικαιροποίηση. Η Ολλανδική εταιρεία θα βοηθήσει στο να εξελιχθεί αυτή η μελέτη καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην εκπόνηση τέτοιων μελετών. Η μελέτη του ΟΑΚ από μόνη της δεν είναι έτοιμη να εφαρμοστεί και έτσι η Ολλανδική εταιρεία θα την χρησιμοποιήσει ως υπόβαθρο και θα την πάει παρακάτω με τον κ. Παπαδογιάννη να πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο δεκάμηνο η μελέτη θα έχει ωριμάσει. «Είναι ευκαιρία για την Κρήτη ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο καθώς οι Ολλανδοί έχουν την δυνατότητα σαν εταιρία να μπορούν να οργανώσουν όσα προτείνει το σχέδιο του ΟΑΚ με λεπτομέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο ΟΑΚ έκανε μία πρόταση στην Ολλανδική εταιρεία η οποία αφορά έναν ενιαίο αγωγό από την Δυτική στην Ανατολική Κρήτη και η πρόταση αυτή ακούστηκε θετικά. Ο αγωγός θα αφορά την ύδρευση και θα τροφοδοτείται από διάφορα σημεία, θα υπάρχουν δηλαδή συνοδά έργα, και θα έχει σκοπό την διασφάλιση της επάρκειας νερού στην Κρήτη.

Όσον αφορά το θέμα κατάργησης των ΤΟΕΒ, ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υφίσταται θέμα κατάργησης. Ο ΤΟΕΒ της Ιεράπετρας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ωστόσο υπάρχουν κάποιοι ΤΟΕΒ οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και θα πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο θέμα των μελετών λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί και τόνισε την σημασία της υλοποίησης αυτών των μελετών καθώς δεν μπορούμε πια να περιμένουμε.

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα οργανώσει στη Ιεράπετρα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συζητήσουν, να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις, να οργανώσουν και να αναδείξουν τα προβλήματα της περιοχής που αφορούν το νερό ώστε να υπάρξει συνεργασία και συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.