Ένας μικρός απολογισμός μιας δύσκολης αγροτικής χρονιάς με τον Μ. Βιαννιτάκη

9:34 π.μ. - Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022
09:12 π.μ. - Πέμ, 22/34/2022
Image: Ένας μικρός απολογισμός μιας  δύσκολης αγροτικής χρονιάς με τον Μ. Βιαννιτάκη

Ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης μιλά στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα με έμφαση σε αυτά που απασχολούν τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» μεταδίδεται ζωντανά κάθε Σάββατο 9.00 – 11.00 και κάθε Πέμπτη σε επανάληψη 13.00 – 15.00

Ειδικότερα ο κ. Βιαννιτάκης στάθηκε στο θέμα της έλλειψης εργατών γης το οποίο είχαν εντοπίσει μήνες πριν. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες ως σύλλογος και σε συνεργασία με άλλους αγροτικούς συλλόγους του νησιού καθώς το πρόβλημα είναι κοινό, δεν υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για την εξεύρεση άμεσης λύσης. Έτσι οι παραγωγοί αναγκάζονται είτε να πληρώσουν ακριβά μεροκάματα με ελάχιστη τιμή στα 50 ευρώ είτε να καθυστερήσουν τις συγκομιδές τους η ακόμα και να μην καλλιεργήσουν όλα τα στρέμματά τους. Το πρόβλημα εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν ξεκίνησε η ελαιοσυγκομιδή.

Ακούστε στο πρώτο μέρος της εκπομπής τον κ. Βιαννιτάκη που αναλύει την όλη διαδικασία, τη γραφειοκρατία αλλά και τον ρόλο των Πρεσβειών.

Στο δεύτερο μέρος, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου έκανε αναφορά στο αυξημένο κόστος παραγωγής( ενέργεια, κόστος συσκευασίας, λιπάσματα, μεταφορικά κλπ), την επιδότηση για τα λιπάσματα και άλλα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς κηπευτικών, όπως οι ιώσεις που ταλαιπωρούν τις καλλιέργειες.

Στάθηκε στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί τόσο ευρύτερα στη διεθνή αγορά όσο και στους καταναλωτές δημιουργώντας ένα ζοφερό κλίμα για την επόμενη μέρα. Το όλο ο κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είπε.

Προσθέτοντας πως μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση στην αγορά οι παραγωγοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και παράξουν ποιοτικά γευστικά προϊόντα για να τα διαθέσουν στον καταναλωτή. Οι δυσκολίες πολλές σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την προμήθεια πρώτων υλών, τις μεγάλες αυξήσεις των λιπασμάτων μέχρι την εξεύρεση εργατικών χεριών για να καλλιεργηθεί η γη.

Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να δώσει τα ποσά των επιδοτήσεων, τώρα, παραμονές εορτών λίγο πριν το τέλος του χρόνου που πρέπει να πληρωθούν οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος. Δηλαδή από τη μια τα δίνουν, από την άλλη τα παίρνουν πίσω. Στα θετικά πάντως αν και καθυστερημένα την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο που αφορά εκκρεμότητες α΄ εξαμήνου του 2021 και το σύνολο του β ΄εξαμήνου του 2021 η οποία αφορά σε ενίσχυση κρητικών επιχειρήσεων και όχι και για επιβάτες και για τα καύσιμα που λαμβάνουν άλλες περιοχές. Όσο για την ενίσχυση λιπασμάτων, η τελική ενίσχυση δίνεται στο 10% του τζίρου των λιπασμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

Εξέφρασε την αισιοδοξία τους για το υπόλοιπο της χρονιάς, συνέστησε στους παραγωγούς να προσέχουν τις καλλιέργειες τους , σημειώνοντας ότι ως σύλλογος είναι κοντά στους παραγωγούς και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους.