Ένας Ελληνοαμερικανός στο «τιμόνι» της αμερικανικής οικονομίας;

9:09 π.μ. - Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016
09:11 π.μ. - Παρ, 11/09/2016
Image: Ένας Ελληνοαμερικανός στο «τιμόνι» της αμερικανικής οικονομίας;

Το όνομα του Ελληνοαμερικανού Τζέιμι Ντίμον έπεσε στο «τραπέζι» των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρο εάν ο επικεφαλής της JP Μοrgan θα θέλει να αναλάβει τη θέση αυτή. Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγονται και άλλα ονόματα, όπως αυτό του Τζεμπ Χένσαρλινγκ, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων. 
 
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ποιός έριξε το όνομα του Σμυρνιού «μάγου» των οικονομικών στο τραπέζι. 

Το πρακτορείο Reuters κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι το «στρατόπεδο» Τραμπ επικοινώνησε με τον Ντίμον αλλά δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε ή τι απάντησε ο «ισχυρός άντρας» της JP Morgan. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της JP Morgan Άντριου Γκρέι, όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ντίμον έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει να αναλάβει το «τιμόνι» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, η τελευταία «άρνηση» έγινε τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Ντίμον «συνδέεται» με τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. 
 
Το 2012, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε προτείνει ως αντικαταστάτη του Τίμοθι Γκάιτνερ τον Ελληνοαμερικανό, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο PBS. 

«Αν είχαμε προβλήματα στις αγορές, πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο πρόσωπο που θα είχαμε για να κάνει αυτή τη δουλειά» είχε πει τότε ο Μπάφετ, συμπληρώνοντας: «Οι ηγέτες του κόσμου θα του είχαν εμπιστοσύνη». 
 
Έμπιστος του Μπαράκ Ομπάμα 
 
Ο Τζέιμι Ντίμον είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street όταν οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να καταρρέουν. Είναι ένας από τους «έμπιστους» του Μπαράκ Ομπάμα και στο παρελθόν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. 
 
Ο 56χρονος Τζέιμι Ντίμον είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κουίνς και έχει υπάρξει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO τράπεζας των ΗΠΑ. 
Το όνομα του παππού του  ήταν Παπαδημητρίου, το άλλαξε ωστόσο σε Ντίμον για να είναι περισσότερο εύηχο στη νέα του πατρίδα.
 
Μάλιστα, το 2011 εμφάνιζε μισθό 23 εκατομμύρια δολάρια!  
 
Ο Ντίμον είχε το «χρήμα» στο αίμα του, καθώς τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του εργάστηκαν σε τράπεζες και του έμαθαν από νεαρή ηλικία τα μυστικά του κλάδου. Με τη βοήθεια αυτών δημιούργησε ένα μοναδικό στυλ διοίκησης. 
 
Μεγάλωσε στο Upper East Side και αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του από το σχολείο της Browning School. Σπούδασε στο Tufts αλλά και στο Harvard, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Τζούντι. 
 
Μαζί συνέχισαν τις σπουδές τους στα οικονομικά. Με την Τζούντι απέκτησε τρεις κόρες την Τζούλια, τη Λόρα και την Κάρα. 
 
Τι είπε ο Ντίμον στους συνεργάτες του μετά από την εκλογή Τραμπ
Χτες, ο Ντίμον έστειλε εσωτερικό σημείωμα στους συνεργάτες του, στο οποίο υπογράμμισε ότι η J.P. Morgan Chase θα συνεχίσει να εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ. 

"Αγαπητοί συνεργάτες, 
Διανύουμε μια περίοδο έντονων πολιτικών και οικονομικών αλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο και οι Αμερικανοί πολίτες έδειξαν μια βαθιά επιθυμία για αλλαγή, ψηφίζοντας και αναδεικνύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ ως 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. 
Έχουμε “ακούσει”, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, την απογοήτευση τόσων πολλών ανθρώπων με την έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 
Πρέπει να ακούσουμε αυτές τις φωνές. 
Μόλις διανύσαμε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές διαδικασίες της ζωντανής μνήμης, που μπορεί να κάνει δύσκολο το να βάλουμε τις διαφορές μας στην άκρη. 
Αλλά αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό το να επουλώσουμε τις πληγές του έθνους μας και να ενώσουμε τους Αμερικανούς από όλες τις κοινωνικές ομάδες. 
Αναγνωρίζοντας ότι η διαφορετικότητα μας είναι μια βασική πηγή δύναμης για το έθνος μας, πρέπει όλοι να ενωθούμε ως συμπατριώτες για να λύσουμε τις σοβαρότατες προκλήσεις  [σ.σ. με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι].
Ηγέτες από το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν ουσιαστικές λύσεις που θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους. 
Η Αμερική είναι καλύτερη όταν ενωνόμαστε με σαφή ηγεσία, εμπειρογνωμοσύνη και την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να λύσουμε τα προβλήματα.
Κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της χώρας μας και της δημοκρατίας μας. 
Η J.P. Morgan Chase έχει μια περήφανη ιστορία υποστήριξης των κοινοτήτων μας. Μέσα από τις καταπληκτικές σας προσπάθειες, έχουμε χτίσει μια υπέροχη εταιρία που θα συνεχίσει να ανθίζει καθώς και εμείς θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο να βοηθάμε και να υπηρετούμε τους πελάτες μας και τις κοινότητές τους. 
Θα συνεχίσουμε επίσης να βοηθάμε στην αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων δημόσιας πολιτικής και τις υποβόσκουσες οικονομικές προκλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής και το ρόλο που θα συνεχίζει να παίζει η εταιρία μας, καθώς βοηθάμε το έθνος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του και να κινηθεί ενωμένο προς τα εμπρός. 
Τζέιμι"

ethnos.gr