Εμμ. Παπαδάκης: Αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος του Τ.Ο.Ε.Β

10:15 π.μ. - Τρίτη, 10 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Τρί, 10/15/2022
Image: Εμμ. Παπαδάκης: Αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος του Τ.Ο.Ε.Β

Φόβος για αναπροσαρμογή του τιμολογίου - Θα φτάσει τα 0,40 το κυβικό;

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των ΤΟΕΒ που κινδυνεύουν να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο με την αύξηση στην τιμή του νερού να είναι μονόδρομος εάν δεν παρθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Εμμ Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι ήδη εδώ και μερικούς μήνες έχουν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του νερού και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα προκειμένου ο ΤΟΕΒ να είναι βιώσιμος και η τιμή ανα κυβικό μέτρο να φτάσει τα 0,40 λεπτά με όποια επιβάρυνση συνεπάγεται αυτό για τους παραγωγούς.

Τόνισε ότι οι λογαριασμοί δεν είναι ξεκάθαροι και προσπαθούν να βρουν μια άκρη με την εταιρία πάροχο με την οποία συνεργάζονται. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με νέο ΦΕΚ που αφορά μεγάλες εταιρείες που καταναλώνουν αγροτικό ρεύμα δίνεται επιδότηση για να καλυφθεί μέρος της αύξησης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής . Υπάρχει λοιπόν συνεννόηση με την εταιρία πάροχο προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτό. Στο μεταξύ όμως οι λογαριασμοί έρχονται και είναι κατά πολύ αυξημένοι, ο ΤΟΕΒ δυσκολεύεται και εάν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί, κινδυνεύει να μείνει η αγροτική Ιεράπετρα χωρίς νερό, εξήγησε.

Έκανε ς στη συνέχεια αναφορά στο στάδιο που βρίσκονται τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών διευκρινίζοντας ότι αυτά δεν θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ . Ενώ για το έργο της προσαγωγού είπε ότι είναι σε εξέλιξη, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα 1000 μέτρα και οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Όπου χρειαστεί ως ΤΟΕΒ είναι στη διάθεση του εργολάβου και υπάρχει μια καλή συνεργασία. Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για βελτίωση του οδικού δικτύου που άπτεται της αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για να βρεθεί κτίριο ή οικόπεδο για κατασκευή κτιρίου προκειμένου να στεγαστεί ο ΤΟΕΒ. Είχε προηγηθεί άλλος διαγωνισμός για τον ίδιο σκοπό αλλά προέκυψε μόνο ένας ενδιαφερόμενος η προσφορά του οποίου δεν κατοχυρώθηκε χωρίς όμως να έχει ακυρωθεί.

Κλείνοντας είπε ότι στο φράγμα Μπραμιανών αυτή την περίοδο υπάρχουν 15 εκατομμύρια κ.μ. νερού.