Εμμ. Μιχελαράκης: Η αλλαγή νοοτροπίας «κλειδί» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

1:02 μ.μ. - Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019
01:07 μ.μ. - Τρί, 30/02/2019
Image: Εμμ. Μιχελαράκης: Η αλλαγή νοοτροπίας «κλειδί» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ εστίασης Ιεράπετρας, στον Ηχώ 99,8

Στη δημοσιότητα δόθηκε την περασμένη  Δευτέρα η εγκύκλιος με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, την οποία απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στόχος της εγκυκλίου για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Επιγραμματικά ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει:
 
Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).
 
II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία - Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.α.
 
III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
 
IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
 
V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
 
VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:
 
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στ) στα παντός είδους κυλικεία, ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ εστίασης κ. Μανώλης Μιχελαράκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και όλους τους παραπάνω χώρους. Υποχρεώσεις έχουν τόσο οι ίδιοι οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις. Μεταξύ  άλλων οι μεν πολίτες  να σέβονται τον νόμο, του άλλους θαμώνες σε ένα κατάστημα, τον κίνδυνο ο καταστηματάρχης να πληρώσει πρόστιμο και μάλιστα υψηλό σε περίπτωση ελέγχου. Οι δε επαγγελματίες να τοποθετούν τις προβλεπόμενες σημάνσεις  και  να ενημερώνουν του πελάτες τους.

Στην Ιεράπετρα το τελευταίο διάστημα έγινε μια ενημέρωση και έλεγχος από υπηρεσίες όπου σε αυτή τη φάση περισσότερο καταγράφηκε η υφιστάμενη κατάσταση. Εάν  διαπιστώθηκαν παραβάσεις δεν αποκλείεται να πέσουν πρόστιμα ενώ  οι έλεγχοι συνεχίζονται.   Δυστυχώς δεν λείπουν περιπτώσεις που κάποιοι αδιαφορούν για τα σήματα ή τις συστάσεις. Το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου είναι σχετικά μικρό για τον καπνίζοντα ωστόσο όμως είναι αρκετά τσουχτερό για τον καταστηματάρχη. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει συνείδηση, να αλλάξουμε νοοτροπία.  επισημαίνει ο κ. Μιχελαράκης.  
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μιχελαράκη: