Εμμ. Διακάκης (Golden Farm): Το «χρηματιστήριο» αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα

5:58 μ.μ. - Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018
05:08 μ.μ. - Κυρ, 05/58/2018
Image: Εμμ. Διακάκης (Golden Farm): Το «χρηματιστήριο» αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα

Κάθε μεσημέρι εκατοντάδες παραγωγοί φτάνουν με τα προϊόντα τους στο δημοπρατήριο της Golden Farm στον παραθαλάσσιο οικισμό Γρα Λυγιά

Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και ντοματίνια, περιμένουν να πουληθούν στην υψηλότερη τιμή και παίρνουν τον δρόμο για τα Βαλκάνια, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη
 
Τι συνδέει την Ιεράπετρα με τις Κάτω Χώρες; Τα θερμοκήπια και το «χρηματιστήριο» των αγροτικών προϊόντων που ανεβάζει και κατεβάζει κάθε μεσημέρι τις τιμές των κηπευτικών. Η δημοπρασία προϊόντων είναι θεσμός με μακρά παράδοση στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

 
Στην Ιεράπετρα τη μεταλαμπάδευσε ο Ολλανδός Paul Kuijpers, άγαλμα του οποίου κοσμεί την είσοδο του οικισμού Στόμιο. Ο Ολλανδός έστησε στην περιοχή το πρώτο θερμοκήπιο και έμαθε τα μυστικά στους κατοίκους που άρχισαν να καλλιεργούν πρώιμα κηπευτικά το 1966. Το καμπανάκι του «χρηματιστηρίου», όμως, ήχησε για πρώτη φορά το 2000 στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Κάθε μεσημέρι εκατοντάδες παραγωγοί φτάνουν με τα προϊόντα τους στο δημοπρατήριο της Golden Farm στον παραθαλάσσιο οικισμό Γρα Λυγιά. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πάνω από 11.000 τόνοι κηπευτικών, ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές, μελιτζάνες και ντοματίνια, που περιμένουν να πουληθούν στην υψηλότερη τιμή. Οι ντομάτες θερμοκηπίου ταξιδεύουν κυρίως στα Βαλκάνια, ενώ αγγούρια και πιπεριές φτάνουν έως την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της ξεχωριστής διαδικασίας μάς εξηγεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Golden Farm Εμμανουήλ Διακάκης, ο οποίος σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων με κτίσμα 1.000 τ.μ. έχει απλώσει ένα από τα ελάχιστα δημοπρατήρια που λειτουργούν στη χώρα.
 
«Μεταξύ των πλειοδοτών βρίσκονται καθαρά εξαγωγικές εταιρείες, μεσίτες αλλά και έμποροι από άλλες χώρες», τονίζει ο κ. Διακάκης και συνεχίζει: «Μέσω του tablet που τους δίνουμε και του ειδικού προγράμματος ενημερώνονται για τα προς πώληση προϊόντα. Με βάση το barcode που βλέπουν σε κάθε προϊόν υποβάλλουν προσφορές. Στη συνέχεια βγαίνουν οι καλύτερες κατά σειρά. Αμεσα γίνεται η κατοχύρωση του προϊόντος που αγόρασαν. Η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα».
 
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο η παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ της, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται 8.000 κλούβες οπωροκηπευτικών ημερησίως.
 
Η πορεία της Golden Farm είναι ανοδική. Από τον τζίρο των 3 εκατ. ευρώ τη σεζόν Οκτώβριος 2015-Ιούνιος 2016 έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ την τελευταία σεζόν (Οκτώβριος 2016 -Ιούνιος 2017). Φέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση του τζίρου κατά 30%-35%.
 
Ωστόσο, ένα φυσικό φαινόμενο, η παρατεταμένη ανομβρία, απειλεί να αφανίσει φέτος τις καλλιέργειες από τις οποίες ζει το 70% των κατοίκων της πόλης. Το Φράγμα των Μπραμιανών, η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της περιοχής, έχει αδειάσει. Οι αγρότες ανησυχούν ότι αν δεν βρέξει το καλοκαίρι δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.
 
«Μια βροχή θα μας σώσει αφού η πολιτεία δεν προχωρεί στην κατασκευή αρδευτικών έργων και στον εκσυγχρονισμό των αγωγών που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διακάκης.
 
Στην Ελλάδα βεβαίως τα δημοπρατήρια είναι στην αρχική τους φάση. Εχοντας όμως ως πρότυπο τα αντίστοιχα των Κάτω Χωρών γίνονται κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Στα πλάνα της Golden Farm είναι να εγκαταστήσει σύστημα για online δημοπρασίες.
 
 
Οπως μας ενημερώνει ο κ. Διακάκης, σήμερα το δημοπρατήριο του Βελγίου θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως. Η διαλογή των αγροτικών προϊόντων γίνεται από τους παραγωγούς και οι δημοπρατήσεις online σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν ο παραγωγός δεν επισημάνει σωστά την ποιότητα του προϊόντος, τότε έρχεται αντιμέτωπος με ποινή, δηλαδή μη συμμετοχή σε δημοπρασίες για κάποιο χρονικό διάστημα, έως και ολική διαγραφή. Η ποιότητα αποτελεί το νούμερο ένα στοιχείο, καθώς διακυβεύεται η φήμη του δημοπρατηρίου.
 
Η Ελλάδα παραμένει μικρή δύναμη, καθώς καλλιεργεί μόνο 48.000 στρέμματα οπωροκηπευτικά έναντι 150.000 στρεμμάτων που καλλιεργούν οι «μεγάλες» αγροτικές δυνάμεις της Ευρώπης: Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο. Ανάλογη είναι και η παραγωγή της Τουρκίας. Η Golden Farm μπορεί να δραστηριοποιήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση και να σημειώνει κερδοφορία, όμως οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι περισσότεροι μοιάζουν ζαλισμένοι από την επιβάρυνση των φόρων και το αλαλούμ των μέτρων, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να βγάλουν ζεστό χρήμα από την τσέπη τους για την αγορά των φυτών, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή.
 
«Η καλλιέργεια έχει υψηλό κόστος. Τα έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς», επισημαίνει ο κ. Διακάκης, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στους αγρότες για την πώληση των προϊόντων τους, ενώ οι ίδιοι έχουν ρευστό τη στιγμή που το χρειάζονται: για την αγορά των φυτών αλλά και τη συγκομιδή, αφού τα εργατικά χέρια ανεβάζουν περαιτέρω το κόστος».
 
 
newmoney.gr