Εμβόλιο: Δεν θα πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιαστούν

7:53 π.μ. - Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
07:07 π.μ. - Τετ, 21/53/2021
Image: Εμβόλιο: Δεν θα πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιαστούν

Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι για όσο διάστημα αρνούνται να εμβολιαστούν - Δεν θα προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - Τι δηλώνουν Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης

Το πλαίσιο που θα ρυθμίζει μία σειρά από λειτουργικά ζητήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις ποινές προς τους «αρνητές» – όπως θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων και μονάδες υγείας – έχει σχεδόν κλειδώσει στο Μαξίμου και οι σχετικές διατάξεις αναμένονται στη Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος, αναζητώντας προσεκτική διατύπωση, ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων, ωστόσο έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, πέντε γενικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη είναι η αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως «αναστολή εργασίας» ή «άδεια άνευ αποδοχών». Το σενάριο της μετάθεσης εργαζομένων στα… μετόπισθεν φαίνεται πως απορρίφθηκε οριστικά. Το δεύτερο σημείο είναι η επ’ αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής, χωρίς χρονικό «ταβάνι» δηλαδή, αλλά για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος. Τρίτος άξονας είναι, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα προβλέπονται ούτε καν ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που σημαίνει χαμένο μισθό αλλά και ένσημα για τον εργαζόμενο εφόσον επιμένει να κρατά απόσταση από την… «Ελευθερία». Τέταρτον, η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρχει αποσύνδεση του μέτρου με απολύσεις, επομένως αναμένεται διευκρίνιση ότι ο μη εμβολιασμός δεν θα δείχνει τον δρόμο για το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ειδικό μέτρο με απευθείας χορήγηση άδειας χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνεται. Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Οι άξονες του σχεδιασμού

Για «μέτρο ώθησης διαφόρων εργαζομένων που δουλεύουν σε υπηρεσίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα να πάνε να εμβολιαστούν» μίλησε (Σκάι) ο υπουργός Εργασίας και έδειξε τους άξονες του σχεδιασμού: Ούτε χρονικό πλαίσιο θα τεθεί στην αναστολή εργασίας, ούτε θα καταβάλλονται μισθός και ασφαλιστικές εισφορές. Οσο για την αναπλήρωση των κενών που αναμένεται να προκληθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως δύσκολο – διαχειριστικά – εγχείρημα, ο ίδιος προανήγγειλε διαδικασίες-εξπρές. Για όσο διαρκέσει η αναστολή, μισθός δεν θα υπάρχει, σύμφωνα με τη διευκρίνιση και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. «Θα επιστρέψει στη δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο Βορίδης, ο οποίος επιμένει στην «οριοθετημένη» αναστολή, δηλαδή να προβλεφθεί ένας συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ως περιθώριο στον εργαζόμενο να εμβολιαστεί.

Η επικείμενη ρύθμιση, που κρίνεται επείγουσα καθώς σε αυτή θα υπάγονται οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ευπαθών κατηγοριών από 16 Αυγούστου και οι απασχολούμενοι στην Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως «πιλότος» για τυχόν νέες επαγγελματικές ομάδες του Δημοσίου που θα ενταχθούν σε καθεστώς υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Συζητήσεις γίνονται ήδη με πρώτους στη λίστα τους εκπαιδευτικούς αλλά και δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις πρώτης γραμμής με απευθείας επαφή με το κοινό. Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει άμεσα νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά στις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογεί τα δεδομένα (ρυθμούς εμβολιασμού, πανδημικοί δείκτες κ.ο.κ.) ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις.

Πανεπιστήμια – Σχολεία

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαμηνύεται η πρόθεση για πλήρως ανοιχτές δραστηριότητες από το φθινόπωρο, όπως η δια ζώσης λειτουργία πανεπιστημίων και σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω «δύσκολες» αποφάσεις μετατίθενται χρονικά για τον επόμενο μήνα – και όχι νωρίτερα. Κυρίαρχο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι να δουν αυξητική τροχιά και στους εμβολιασμούς – στις πρώτες δόσεις για την ακρίβεια -, με το Μαξίμου να αναζητεί, κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, την «κατάλληλη ισορροπία» μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων. «Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και με τη φράση «μόλις ανακοινώθηκαν τα πεδία της υποχρεωτικότητας, προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό» επιχείρησε να κλείσει προσώρας τη συζήτηση για τυχόν επέκταση του μέτρου στους επόμενους μήνες.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Μάρθα Καϊτανίδη

in.gr