Εμβολιασμός: Ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι ανησυχητικές παρενέργειες

8:21 π.μ. - Τρίτη, 25 Μαΐου 2021
08:05 π.μ. - Τρί, 25/21/2021
Image: Εμβολιασμός: Ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι ανησυχητικές παρενέργειες

Η επίμονη κεφαλαλγία, ο πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων

Τις αναμενόμενες, κανονικές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό και αυτές που θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχία παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που βιώνει πολύς κόσμος και είναι πέρα για πέρα φυσιολογικές είναι:

Πόνος στο χέρι και τοπικός ερεθισμός

Πυρετός

Κεφαλαλγία

Ατονία

«Είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Ποιες παρενέργειες των εμβολίων είναι ανησυχητικές

Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: “Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά”.

Τελικά πόσα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι επίσημα υπάρχει μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα υπόλοιπα, όπως επισήμανε, «βγαίνουν πρώτα στα κανάλια» και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα προς τον ΕΟΦ.

Η Μαρία Θεοδωρίδου συμπλήρωσε ότι υπάρχει δυστοκία και καθυστερήσεις από τα νοσοκομεία να συμπληρώσουν την κίτρινη κάρτα και να την αποστείλουν στον ΕΟΦ.

in.gr