Εμβολιασμός παιδιών – Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα γονιών και μαθητών
Οι δύο καθηγήτριες διαβεβαίωσαν και πάλι ότι με τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης, νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από κοροναϊό, ακόμα και αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Δέλτα
Περισσότερες από 1.000 ερωτήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από γονείς, κατατέθηκαν στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης υπό την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οι δύο καθηγήτριες διαβεβαίωσαν και πάλι ότι με τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης, νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από κοροναϊό, ακόμα και αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί, οι δύο καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά». «Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα» υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες.
Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων. Ακόμα και να κολλήσουν, θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους» εξήγησαν. Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων. Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες. Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».
Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων
Παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα».
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από τον φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να “χτυπά” περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», ανέφεραν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.
«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»
Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική. Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.
Πάνω από 12 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο
Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, ακόμα και στα λιγοστά περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τα περισσότερα εκ των οποίων αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.
Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δεν μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια». Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».
Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών. Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού» ανέφεραν οι καθηγήτριες και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιούνται έμβρυα στην παραγωγή εμβολίων.
«Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί. Αλλωστε, οι Έλληνες παιδίατροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού» κατέληξαν οι καθηγήτριες.
in.gr