Εμβολιασμός: Από σήμερα τα ραντεβού για την 4 δόση – Παράταση μέτρων μια ακόμη εβδομάδα

7:20 π.μ. - Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022
07:01 π.μ. - Πέμ, 20/20/2022
Image: Εμβολιασμός: Από σήμερα τα ραντεβού για την 4 δόση – Παράταση μέτρων μια ακόμη εβδομάδα

Η ασφυξία στα νοσοκομεία και η «Όμικρον», που συνεχίζει την επέλασή της, οδήγησαν σε παράταση των μέτρων έως τις 31 Ιανουαρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου

Εκ νέου παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα - έως 31 Ιανουαρίου - εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, μέτρο που έγινε δεκτό από το υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ, άδεια «ειδικού σκοπού» θα παρέχεται έως τις 15 Απριλίου σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, στην περίπτωση που τα παιδιά τους νοσήσουν με κορωνοϊό, βάσει νέας τροπολογίας του υπάρχοντος σχετικού νόμου.

Αναλυτικότερα, παράταση για άλλη μία εβδομάδα στα υγειονομικά μέτρα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών σε χθεσινή συνεδρίαση. Τα μέτρα είχαν ισχύ έως την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Παρατείνονται για δεύτερη φορά, έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα των οποίων η ισχύς παρατείνεται είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα και στα σούπερ-μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης.
  2. Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Παράλληλα, απαγόρευση μουσικής.
  3. Περιορισμός στο 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Μάλιστα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  4. Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία μόνο κατόπιν διεξαγωγής PCR 48 ωρών, αλλά και επιπλέον αυστηροποίηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες.
  5. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  6. Αύξηση τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Από σήμερα τα ραντεβού για την 4η δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ηλικίας 18 και άνω.

Ο υπουργός

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σε δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, η παράταση των μέτρων θα ήταν λογική επιλογή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της “Όμικρον” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Όμως, υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη “Δέλτα”. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η “Όμικρον” είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δέλτα”, από πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς, είναι λογικό - προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο - να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συν-αντίληψη σε όλους τους επιστήμονες - να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μία εβδομάδα».

Ειδική άδεια - Τι προβλέπεται για εργαζόμενους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους

Ειδική άδεια θα χορηγείται στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό, με βάση νεότερη τροπολογία του υπάρχοντος σχετικού νόμου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι και 15 Απριλίου 2022. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει διευκολύνσεις για τους γονείς με αυτήν την τροπολογία “ειδικής άδειας ασθενείας”, η οποία και ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν. 4722/2020. Όπως αναγράφεται στο νέο τροποποιημένο άρθρο:

«1. Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ' Γυμνασίου, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

  1. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19, που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  3. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται, όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  4. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
  5. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δε δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
  6. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
  7. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  8. Τέλος, προβλέπεται ότι οι αποδοχές για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4722/2020, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο».

neakriti.gr