Εμβολιασμοί: Επιμένουν στις καταγγελίες τους οι υγειονομικοί για ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων

8:02 π.μ. - Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021
08:01 π.μ. - Πέμ, 14/02/2021
Image: Εμβολιασμοί: Επιμένουν στις καταγγελίες τους οι υγειονομικοί για ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα που δημιουργούν από τη μια μεριά οι διακηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό και οι καθημερινές πλέον καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν λόγο ακόμα και για μπάχαλο

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα που δημιουργούν από τη μια μεριά οι διακηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό και οι καθημερινές πλέον καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν λόγο ακόμα και για μπάχαλο.

Πληθώρα καταγγελιών

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση να υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά σε ότι αφορά υγειονομικούς και ηλικιωμένους, εντούτοις εντελώς διαφορετικά πράγματα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.

Εν αναμονή της έναρξης των εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, οι υγειονομικοί -σε συνέχεια των χτεσινών τους καταγγελιών για τα προβλήματα που δημιουργούνται πριν από όλα με τη μετατροπή ουσιαστικά των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα και του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού σε αυτά- αναφέρονται σε νέα προβλήματα που εμφανίζονται.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, υπήρξε σήμερα -δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών για τους άνω των 85 ετών- πληθώρα καταγγελιών από υγειονομικούς σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ότι κλείνονται ραντεβού σε ηλικιωμένου να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία όπου ακόμα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί σε αυτά δεν έχουν καμία ενημέρωση και δεν έχει γίνει καμία απολύτως σχετική προετοιμασία.

Σε συνέχεια των όσων γνωστοποίησε χτες η ΟΕΝΓΕ για απειλή απόλυσης σε ορθοπεδικό που εξέφρασε επιφυλάξεις να αναλάβει υπεύθυνος εμβολιαστικού κέντρου, σήμερα ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα γερόντων και γιαγιάδων παιδιατρικά νοσοκομεία.

«Παιδίατροι θα εμβολιάζουν υπερήλικες»

«Έκπληκτοι γιατροί του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έμαθαν πριν λίγο πως τις προσεχείς μέρες στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο… υπερηλίκων που θα τους εμβολιάζουν… οι παιδίατροι του νοσοκομείου. Ό,τι να ναι, κυριολεκτικά» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας επίσης:

«Και στο Παίδων Πεντέλης έμαθαν οι γιατροί τελείως τυχαία σήμερα από ανθρώπους που τους κλείστηκε ραντεβού πως στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο υπερηλίκων. Μέχρι τότε δεν είχαν καν ενημερωθεί. Ξανά: ό,τι να ναι, κυριολεκτικά».

Θα ακυρωθούν ραντεβού

Μάλιστα σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες που έχουν σειρά για εμβολιασμό είναι στον αέρα καθώς την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένοι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών που συνεχίζεται.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου κλείστηκαν ραντεβού ανά δεκαπέντε λεπτά σε υπέργηρους πολίτες να εμβολιαστούν ενώ τις ίδιες ώρες υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού για την πρώτη δόση σε υγειονομικό προσωπικό.

Συνεχίζοντας, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού από το τέλος της άλλης εβδομάδας για τη δεύτερη δόση του εμβολίου του υγειονομικού προσωπικού, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτω τα μισά ραντεβού θα ακυρωθούν.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να βρεθεί λύση «πριν φθάσουμε στο μπάχαλο της Δευτέρας», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

hxonews

Δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων

Την ίδια ώρα συνεχίζεται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση για την οργάνωση και τους ρυθμούς του εμβολιασμού, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αντάλλαξαν νέα πυρά με αφορμή δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Πάτρα έκανε για «πρωτοφανή ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους» καθώς «δεν είναι σε θέση ούτε να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό, ώστε άνθρωποι 85-90 ετών να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν, δηλαδή σε ένα χώρο που αντικειμενικά υπάρχουν και μικρόβια και ιοί και είναι δύσκολος χώρος για αυτές τις ηλικίες, ενώ υπάρχουν τοπικές μονάδες υγείας ή κέντρα υγείας, τα οποία αν ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό».

Ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό

«Ο εμβολιασμός είναι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς του εμβολιασμού αλλά και την ανεπάρκεια σε δόσεις εμβολίων, εκτιμώντας ότι «αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία».

Από τα 1018 λειτουργούν μόνο τα 144 εμβολιαστικά κέντρα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα» σημείωσε, λέγοντας πως «η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά, αυτό είναι κάτι άπιαστο».

«Όταν μίλησαν για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 144, έχω βάσιμες ενδείξεις και υποψίες να πιστεύω ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού και η ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και η επιτελική ανικανότητα είναι μία μεγάλη τροχοπέδη και θα αποδειχθεί μια μεγάλη τροχοπέδη για την καταπολέμηση της πανδημίας, ώστε να ξεμπερδέψουμε επιτέλους με αυτό τον βραχνά».

Ανοσία της αγέλης ως τον Ιούνιο

«Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

«Αυτονόητη ευχή όλων μας είναι η δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου για εμβολιασμό 70% των πολιτών μέχρι τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής, το νέο φιάσκο με τα εμβολιαστικά κέντρα, οι αριθμοί και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις καθυστερήσεις δυστυχώς δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

in.gr