Εμβόλια covid-19 πέντε χρόνια μετά: Τι μάθαμε, τι δεν ειπώθηκε ποτέ – Ο Δ. Κούβελας στον Ηχώ 99,8

10:51 π.μ. - Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2025
10:03 π.μ. - Πέμ, 27/51/2025
Image: Εμβόλια covid-19 πέντε χρόνια μετά: Τι μάθαμε, τι δεν ειπώθηκε ποτέ – Ο Δ. Κούβελας στον Ηχώ 99,8

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας μιλά στην εκπομπή “Καλημέρα Λασίθι” για την πανδημία, τα εμβόλια, τις παρενέργειες, τις πολιτικές ευθύνες και την ανάγκη επιστροφής στη σοβαρή επιστημονική στάση

Η παρουσία του κ. Δημήτρη Κούβελα στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή ραδιοφωνική συνέντευξη. Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, γνωστός για τις ξεκάθαρες απόψεις του σε σχέση με την πανδημία και την εμβολιαστική πολιτική, κατέθεσε την άποψή του για την πενταετή πλέον εμπειρία του COVID-19, τις παρενέργειες των εμβολίων, αλλά και το βαθύτερο θεσμικό έλλειμμα στην επιστήμη και την πολιτεία.

Από την «τρομολαγνεία» στην πραγματικότητα

Ο κ. Κούβελας ήταν κατηγορηματικός: τα δεδομένα για την πανδημία ήταν γνωστά από την αρχή. Η θνητότητα του ιού κυμαινόταν κοντά στο 0,1%, σύμφωνα με παρατηρήσεις από ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως το γνωστό κρουαζιερόπλοιο. Παρόλα αυτά, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί χειρισμοί μετέτρεψαν την πραγματικότητα σε πανικό.

«Δεν καταγράφαμε καν τους θανάτους σωστά. Μπερδέψαμε τους “με” COVID με τους “από” COVID. Και όλο αυτό καλλιέργησε έναν συλλογικό τρόμο», σημείωσε.

Παρενέργειες χωρίς παρακολούθηση

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής επεσήμανε την απουσία ουσιαστικής καταγραφής παρενεργειών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Το σοβαρότερο παράδειγμα, όπως είπε, είναι το σύνδρομο VITT, μια ταυτόχρονη πρόκληση θρομβώσεων και αιμορραγιών, που συνδέθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η εταιρεία γνώριζε. Το απέσυραν αθόρυβα. Κι όμως, εδώ στην Ελλάδα είχαμε θανάτους νέων ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό – και δεν ειπώθηκε τίποτα επίσημα», ανέφερε.

Αυξημένοι αιφνίδιοι θάνατοι, turbo καρκίνοι και αυτοάνοσα

Ο κ. Κούβελας μίλησε για ανησυχητική αύξηση εμφραγμάτων, μυοκαρδιτίδων και αιφνίδιων θανάτων σε νεαρά άτομα. Παράλληλα, έκανε λόγο για εμφάνιση νέου τύπου καρκίνων με επιθετική εξέλιξη, γνωστών και ως “turbo καρκίνων”, που, όπως είπε, οι γιατροί αναγνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να συνδέσουν δημόσια με τον εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία παρακολούθησης. Δεν ξέρουμε αν αυτά θα εκδηλώνονται για 5, 10 ή 20 χρόνια. Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε οργανωμένο σύστημα για να το ελέγξουμε αυτό.»

Νευρολογικές και ψυχικές επιπτώσεις

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο της παρέμβασής του ήταν η αναφορά σε επιπτώσεις στο νευρικό και ψυχικό σύστημα:

«Έχουμε ανθρώπους που μετά τον εμβολιασμό εμφάνισαν νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα – από αιφνίδια κώφωση μέχρι μανίες καταδίωξης. Τα λιπόφιλα νανοσωματίδια περνούν στον εγκέφαλο. Δεν το λέω εγώ· το ξέραμε από τις μελέτες στα ζώα.»

«Δεν με διώξανε επειδή έκανα λάθος. Με διώξανε επειδή είπα την αλήθεια»

Ο καθηγητής κατήγγειλε πως διώχθηκε από το πανεπιστήμιο όχι για κάποιο λάθος, αλλά γιατί εξέφρασε αντίθετη επιστημονική άποψη:

«Δεν έβλαψα κανέναν. Είπα ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Και όμως, θεώρησαν ότι θίγω τις σχέσεις της Σχολής με τη φαρμακοβιομηχανία. Από πότε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να έχει “σχέσεις” με εταιρείες;»

Παρά την έκδοση δικαστικής απόφασης που τον δικαιώνει, η διοίκηση του ΑΠΘ δεν έχει ακόμα εφαρμόσει την απόφαση για επιστροφή του.

Η ανάγκη επιστροφής στην επιστήμη – και η κάθοδος στην πολιτική

Ο Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος στα εμβόλια, αλλά υπέρ της επιστημονικής αυστηρότητας και διαφάνειας. Εξέφρασε, μάλιστα, ανησυχία για τη χρήση πολυδύναμων εμβολίων στα παιδιά χωρίς σαφή στοιχεία για τις αλληλεπιδράσεις τους.

Η συμμετοχή του στην πολιτική – μέσω του κόμματός του – ήταν, όπως είπε, μονόδρομος:

«Το έκανα γιατί δεν άντεχα άλλο τη σιωπή. Δεν μπορεί να κυκλοφορείς και να βλέπεις ανθρώπους να καταρρέουν, και η πολιτεία να λέει “δεν τρέχει τίποτα”.»

Η αλήθεια υπάρχει – αλλά θέλει αυτιά που να ακούν

Με ιδιαίτερα ανθρώπινο τρόπο, ο καθηγητής έκλεισε τη συνέντευξη του λέγοντας:

«Η αλήθεια δεν χρειάζεται να τη φωνάξεις. Την αισθάνεσαι. Όπως ξέραμε από παιδιά ποιος δάσκαλος μας αγαπούσε – έτσι και τώρα ξέρουμε ποιος λέει την αλήθεια. Το θέμα είναι αν έχουμε το θάρρος να την αναγνωρίσουμε.»